Een warm huis

Maandagavond. De deurbel gaat, collecte denk ik, of ons pa die nog even langskomt voor hij gaat biljarten. Het is een buurvrouw uit de buurt. We hadden een mooi gesprek laatst tijdens burendag. Ik vertelde toen dat ik een houtkachel had gekocht, net voor de energiecrisis. En dat ik gelukkig nog betaalbaar aan hout kon komen. Buuf, zei ze, ik wil eens praten over de dingen in de buurt… Een beetje aarzelend zei ik ‘kom maar binnen’. Samen zochten we de warmte op van mijn kachel, kopje koffie erbij. Dit heb ik zo gemist, zei de buurvrouw, vroeger toen ik nog in het huis van mijn man en mij woonde hadden we een gevelkachel. Veel fijner dan de centrale verwarming van de woningbouw. Maar nu woon ik al 20 jaar alleen in een ander huis en in de slaapkamer is het heel koud.

Ik kan het eigenlijk prima alleen zei ze, mijn man liet me een klein pensioentje na en met mijn AOW erbij red ik het net. Gelukkig hoef ik mijn hand niet op te houden. Na die laatste zin dacht ik, je mag in dit land toch zonder schaamte krijgen waar je recht op hebt? Dus ik vroeg, hoezo je hand ophouden? Ze vertelde dat haar man zijn hele leven hard gewerkt heeft en dat zij daar ondersteunend aan is geweest, maar nooit zelf een baan had. Mijn man zorgt nog een beetje voor me met zijn pensioen… In geuren en kleuren vertelde ze hoe fijn het leven was toen ze nog samen waren. Ik keek op de klok, half elf, al twee uur zijn we in gesprek. Buurvrouw zei ik, moeten we het nog over de buurt hebben? Ja zei ze, maar mag dat morgen, het is hier zo fijn warm.

Ze ging terug naar haar huis. Mij achterlatende met de meest actuele politieke vraag, hoe bereiken we in deze energiecrisis de mensen die hulp nodig hebben? En de mensen die net buiten de grens vallen, die het met een klein pensioentje en een AOW hard te halen hebben en letterlijk in de kou staan? Als PvdA’er in Laarbeek vind ik het noodzakelijk dat er ook aandacht is voor die groep. Lieve buurvrouw, morgen ben je welkom, maar zullen we dan wel die aanvraag voor tegemoetkoming in energiekosten samen invullen? Want ik kom ook graag naar u voor een kopje koffie in een warm huis.

Gäby Vereijken,
voorzitter PvdA Laarbeek