Afbeelding

‘Kijk er naar uit om hen diezelfde ervaring mee te geven’

Human Interest

Laarbeek - Een reis die zoveel indruk heeft gemaakt, dat er een vervolg aan gegeven wordt. In januari van dit jaar vertrokken jongerenwerkers Bart Heldens en Bram Hartogs van de LEVgroep samen met een groep van 14 jongeren uit de regio voor een week naar Bosnië om daar een basisschool op te gaan knappen. Het voornemen is om dit in april 2023 opnieuw te doen, maar daarvoor moet nog het een en ander geregeld worden.

“In mijn 10-jarige carrière als jongerenwerker was dit wel echt dé highlight”, vertelt Bart.” Ik vond het heel indrukwekkend en mooi om te zien dat de groep elkaar in het begin niet kent en uiteindelijk zo’n hechte groep wordt. Binnen no-time deel je van alles met elkaar en dat is echt voor het leven. Zo’n reis vergeet je niet meer. Al vrij snel na terugkomst dachten we al dat we er een jaarlijks iets van moesten gaan maken. De ervaringen die de jongeren daar op hebben gedaan gun je iedereen. Niet alleen om dingen in perspectief te zien, maar ook om wat te doen voor een ander.”

Cris, inmiddels vrijwilliger bij het jongerenwerk, was vorig jaar een van de jongeren die meeging. Dit jaar gaat hij opnieuw mee en hij sluit zich dan ook helemaal aan bij de woorden van Bart. “Het is ontzettend gaaf om het weer te gaan doen, ik kijk er echt naar uit. Ook om weer kennis te maken met een andere groep en hen diezelfde ervaring mee te geven. Het is niet alleen maar de school opknappen, maar je maakt ook excursies die enorme indruk maken.” Bart: “Chris is heel belangrijk in het voortraject naar andere jongeren toe. Hij heeft hier al eens aan deelgenomen en kan precies vertellen hoe het allemaal in zijn werk gaat.”

Geld ophalen
Afgelopen keer moest de jongeren hun eigen reis sponsoren. Op ludieke manieren moesten zij zo €500 bij elkaar sprokkelen, bijvoorbeeld door het verkopen van appelflappen of met de pet rond op het werk. “Maar dit jaar gaan we het iets anders doen. We willen nu ook dingen organiseren namens het collectief. Een voorbeeld daarvan is het kunstproject waar we nu mee bezig zijn. Zo hebben jongeren van Place2Be, een groep eenzame jongeren binnen Laarbeek, de afgelopen weken al kunstwerken gemaakt die verkocht gaan worden. Ook is er een graffiti-workshop, begeleid door een echte graffiti-artiest, op 10 december waarvoor je je nog op kan geven via Laarbeek Actief. De bedoeling is dat alle kunstwerken verzameld worden en tentoon worden gesteld in ’t Oude Raadhuis op 21, 22 & 23 december. Vervolgens worden deze na afloop van de tentoonstelling geveild en gaan de opbrengsten naar de reis voor Bosnië.”

Naast het kunstproject zijn er ook nog andere ideeën om geld in te zamelen. Een daarvan is bijvoorbeeld om containers te schilderen en deze her en der in Laarbeek neer te zetten. “Mensen kunnen daar hun flesjes dan ingooien en vervolgens kunnen we het statiegeld gebruiken”, vervolgt Bart. “Er zijn ook nog andere ideeën, maar die moeten nog uitgewerkt worden. Dit is dus zeker niet het enige en laatste wat je van ons gaat horen. Er komen nog meer activiteiten aan in aanloop naar de reis toe.”

Out of Area
Jongerenwerk Laarbeek organiseert de reis samen met Out of Area. Fleur loopt vanuit de eerdere reis naar Bosnië momenteel stage bij Out of Area en is de contactpersoon tussen de LEVgroep en Out of Area. “Wij verzorgen uiteindelijk de reis, hebben de contacten daar met de projecten en boeken de hotels. Ik ga mee als assistent-projectleider waarbij ik ondersteuning bied aan de jongeren. Ik ben al twee keer eerder mee geweest en het is zo indrukwekkend dat ik opnieuw meega.”

Out of Area organiseert al reizen naar onder meer Bosnië, Nepal, Macedonië, Albanië, Georgië en ze zijn aan het kijken of er ook een reis naar Oekraïne mogelijk is. “We kwamen vorig jaar terug en nog geen week later begon de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dat was wel raar om te zien en daar hebben we met de jongeren nog lang over doorgepraat. Wij zagen daar alle verschrikkelijke dingen die gebeurd zijn door de oorlog en dan blijkt dat de mensheid er toch niet heel veel van heeft geleerd.”

Aanmelden
Dit jaar willen ze de reis met 20 jongeren gaan maken, waarvoor de werving nog bezig is. Ben jij tussen de 16 en 26 jaar en geïnteresseerd om mee te gaan? Meld je dan aan via jongerenwerklaarbeek@levgroep.nl.