Afbeelding
Foto: Marie-Christine van Lieshout

Buurtbemiddeling helpt de leefbaarheid in de wijk te vergroten

Algemeen

Laarbeek - ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, zo luidt het spreekwoord. Je bent blij met de buren als je de huissleutels daar op kunt halen als je die vergeten bent. Of als ze postpakketjes in ontvangst nemen en je planten water krijgen tijdens vakanties. Een goed contact met de buren lijkt vanzelfsprekend, maar soms klikt het niet zo goed en ontstaan er ergernissen.

Buurtbemiddeling ondersteunt bij het oplossen van problemen in de buurt. Getrainde vrijwillige buurtbemiddelaars helpen buren om weer in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Ze luisteren in duo naar het verhaal van beide partijen en nodigen buren op een neutrale plek uit om met elkaar te praten. Ze oordelen niet over de schuldvraag en hebben een geheimhoudingsplicht. 

Buurtbemiddeling Laarbeek is een gezamenlijk initiatief van WoCom, Politie Zuid-Oost Brabant, gemeente Laarbeek en LEVgroep. Buurtbemiddeling is kosteloos en kan bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers die de bemiddelingsgesprekken voeren. Zij ontvangen hiervoor een gedegen training. Door middel van terugkomstbijeenkomsten worden zij verder ondersteunt bij hun ontwikkeling als bemiddelaar. Zij zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kunt u goed luisteren? Kunt u onpartijdig zijn en mensen op een open en positieve manier benaderen? Heeft u enkele uren per maand beschikbaar? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling, onderdeel van Stichting LEVgroep, via 0492-598989, of mail naar buurtbemiddelinglaarbeek@levgroep.nl.