Afbeelding

Workshop koken bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Koken met onkruid, zo weinig mogelijk weggooien, gebruik maken van wat dichtbij is. Dat is de passie van Annette Brand van IVN Laarbeek. Zou het niet leuk zijn om dat aan anderen te laten zien, vroeg ze zich af? En zo kreeg ze het idee voor een serie kookworkshops met leden van het IVN. Met voor elk seizoen een ander thema. 

Annette: “We hebben nu een prachtige keuken in ons verenigingsgebouw, we hebben een natuurtuin met volop kruiden, vruchten en zaden, we hebben eigenlijk alles om dit te mogelijk te maken.” Ze vroeg Marrit de Jong, die een kookrubriek heeft in het verenigingsblad De Bimd, of ze mee wilde werken. En Marrit, die ook zo’n passie heeft voor duurzaam koken, zei meteen ja.

Op 16 november zit een groepje van vijf IVN-ers met Annette en Marrit in de keuken van verenigingsgebouw De Bimd voor een try-out. Het is herfst, het thema is dan ook ‘inmaken’. De recepten voor deze middag zijn appel-walnotenjam, kappertjes van Oost-Indische kers, siroop van kweeperen, pannenkoeken van kikkererwtenmeel en ‘onkruid’ en pompoenchutney. Enthousiast gaat de groep aan de slag met schillen en in kleine stukjes snijden van de pompoenen en de appels. De walnoten moeten gekraakt en de vruchtjes van de Oost-Indische kers gepeld. Vanwege de tijd hadden Annette en Marrit zelf al het een en ander voorbereid. Na de pauze met de heerlijke brandnetelcake van Annette gaat iedereen de tuin in. Op zoek naar zevenblad, brandnetel, paardenbloem en Oost-Indische kers. Ingrediënten voor de pannenkoekjes. Voor het beslag wordt kikkererwtenmeel gebruikt. Marrit heeft voor stukjes kaas en een hapje van kweepeer gezorgd. Ook de zelfgemaakte chutney kan worden geproefd. Intussen wordt het kweeperensap door de neteldoek geperst. Aan het einde van de middag mogen de eigen inmaakgerechtjes mee naar huis. Een fijne workshop, voor herhaling vatbaar!