Wit-Gele Kruis en Sinterklaas

Wit-Gele Kruis en Sinterklaas

Lieshout/Mariahout - Voor het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout is het jaar 2022 bewogen geweest. Het feest rondom het 100-jarig bestaan in 2020 moest als gevolg van de pandemie twee jaren worden uitgesteld. Op zaterdag 23 april was het eindelijk zover. Voor een volle zaal in het Dorpshuis presenteerde Wim Daniëls een bijzonder aantrekkelijk feestprogramma. 

Naast het nodige amusement, was er tijd ingeruimd voor de reprise van de jubileumfilm uit 1970. Voor deze gelegenheid was de oorspronkelijk stomme film voorzien van een voice-over en passende achtergrondmuziek. Daardoor konden oude tijden herleven en zagen verschillende leden en oud-bestuursleden die middag een ruim vijftig jaar jongere versie van zichzelf voorbijkomen. Hoogtepunt van de middag was de presentatie van het jubileumboek '100 jaar zorg dicht bij huis'. Allereerst werden de samenstellers van het boek geïnterviewd over het werk wat zij hadden verricht. Henk Verbakel, die al vanaf 2014 bezig was geweest met het verzamelen van informatie over het Wit-Gele Kruis in notulen, kranten en allerlei archieven. Hij verrichtte daarmee een waar monnikenwerk en legde een gedegen fundament voor het jubileumboek. 

Paul van de Wiel was bereid om het boek te schrijven. Via de geschiedenis van de zorg in het verre verleden, verhaalt hij over de situatie van de zorg in het oude Lieshout en later ook Mariahout. Vele epidemieën en een lage levensverwachting kenmerken die tijd. Het gaat vanaf de beginjaren van het Wit-Gele Kruis, langs de oorlogsjaren, de wederopbouw en uiteindelijk naar de huidige tijd. Huisartsen, wijkzusters en bodes, ze komen allemaal voorbij met hun verhalen. Kortom, het jubileumboek is dankzij Paul een prettig leesbaar naslagwerk geworden, dat een belangrijk stuk geschiedenis beschrijft van de dorpen Lieshout en Mariahout.

Het Wit-Gele Kruis is supertrots op dit prachtige jubileumboek. Er zijn momenteel nog ongeveer 100 exemplaren beschikbaar om als Sinterklaascadeau te worden geschonken. Voor slechts €12,50 kunt u iemand gelukkig maken met dit juweeltje. Het boek is verkrijgbaar bij Van den Heuvel Boek en Kantoor in Beek en Donk, bij de DA-drogist in Lieshout of natuurlijk in het zorgadviescentrum van het Wit-Gele Kruis, op werkdagen van 10.00 uur tot 11.00 uur iedere ochtend.