Afbeelding
Foto:

Mentale klachten onder jongeren nemen af

Het RIVM vroeg jongeren hoe zij zich de afgelopen weken voelden. De meerderheid gaf aan geen mentale klachten te ervaren (68%) in september 2022. Een derde van de jongeren ervaarde wel mentale klachten. Ze zien daarmee dat na een piek in het aantal jongeren met mentale klachten in meetronde 3 (maart 2022), het aantal jongeren met deze klachten nu duidelijk afneemt.

Ze onderzochten welke groepen duidelijk meer kans hebben om mentale klachten te hebben. De grootste kans op mentale klachten ligt bij jongeren die nog last hadden van een meegemaakte gebeurtenis, gevolgd door de leeftijdsgroep van 18-25 jaar, meisjes en jongeren die in de afgelopen 7 dagen geen sociale activiteiten of waardevol online contact hadden.  

Eenzaamheid onder jongeren daalt
Ook vroegen ze jongeren hoe vaak zij zich in de laatste weken eenzaam voelden. 46% voelde zich enigszins tot sterk eenzaam. In maart 2022 voelde iets meer dan de helft (52%) van de jongeren zich eenzaam, maar ze zien in de laatste twee metingen dat gevoelens van eenzaamheid onder jongeren licht afnemen. Jongeren met psychische klachten, jongeren die stress ervaren en jongeren met weinig vertrouwen in de toekomst hadden een duidelijk grotere kans op eenzaamheid. Nog last hebben van een corona gerelateerde gebeurtenis gaf een grotere kans op eenzaamheid. Leeftijd, geslacht en opleidingsniveau waren hierbij niet van belang.  

Bijna helft jongeren ervaart stress
In september 2022 voelde 47% van de jongeren zich in de laatste weken (zeer) vaak gestrest door één of meer factoren. Na de sterke stijging in het aantal jongeren dat stress ervaarde tussen december 2021 en maart 2022, zien ze sindsdien een voorzichtige daling van deze groep jongeren. Sommige situaties zorgden voor meer stress bij jongeren dan andere situaties: 26% van alle jongeren voelde (zeer) vaak stress door school, 26% door alles wat zij moeten doen, 17% over wat anderen van hen vinden, 15% door eigen problemen, 10% door de coronasituatie/-maatregelen en 8% door de situatie thuis. De ervaren stress door de coronasituatie daalde het sterkst (van 20% in maart naar 15% in juni en 10% in september).

Jongeren met psychische klachten hebben de grootste kans op stress, gevolgd door hoogopgeleide jongeren, jongeren met een slecht ervaren gezondheid en eenzame jongeren. Jongeren die nog last hebben van een corona gerelateerde gebeurtenis, jongeren met weinig vertrouwen in de toekomst en meisjes hebben ook een iets grotere kans op stress.  

Bron: RIVM