Thijs, Cas, Deborah en Ise van Maaren.
Thijs, Cas, Deborah en Ise van Maaren. Foto:

Het verhaal achter de bijzondere foto van overleden Cas

Human Interest

Beek en Donk - Een foto zoals er meerdere op de voor- en achterpagina van de laatste krant van 2022 stonden, zo zag de foto van Cas en Deborah van Maaren en hun kinderen Ise en Thijs eruit. Toch was er wat bijzonders aan de hand met de foto, op het moment dat de krant gedrukt werd, was Cas namelijk al overleden.

Op de vraag of Deborah het verhaal achter de foto wilde delen, stemt ze volmondig in. Zij had hem namelijk zelf ingestuurd, nadat het gezin half november al Kerst vierde. Dan kon Cas er namelijk nog bij zijn. Op 2 december overleed hij, op 45-jarige leeftijd.

Hondje Jake is enthousiast als er aangebeld wordt, zoon Thijs regelt de thee en dochter Ise en moeder Deborah schuiven aan. Aan de ronde tafel in de kamer blijft één stoel leeg. Zoals er vanaf nu voorgoed een leegte zal zijn in huize Van Maaren. Het gemis van Cas is nog vers. Het echte besef begint nu pas in te dalen, geeft Deborah aan als ze vertelt over de achtbaan waarin het gezin vanaf afgelopen augustus heeft gezeten. “Op 1 augustus werd Cas opgenomen in het ziekenhuis, hij had wat last van bloed in zijn plas. Uiteindelijk lag hij zes weken in het ziekenhuis. Toen wisten we wel dat het niet zomaar iets zou zijn, anders lig je niet zes weken in het ziekenhuis.” 

Agressieve vorm van blaaskanker
Het blijkt dat Cas een zeldzame, agressieve vorm van blaaskanker had. Voor een second opinion werd nog naar Rotterdam gegaan, waar een specialistisch centrum voor mensen met agressieve blaaskanker zit. Maar de onheilstijding die ze eerder kregen, kan niet verzacht worden. Genezing van Cas was niet mogelijk. Zo maak je nog plannen voor de zomervakantie en ineens ben je bezig met het naderende afscheid van je man en vader.

“Voor ons brak toen het moment aan van mooie herinneringen maken”, vertelt Deborah. “Ik ging wat kijken op internet en kwam terecht bij Stichting Tutu. Zij maken het mogelijk voor gezinnen om nog mooie momenten met elkaar te beleven. Zo hielden we een High Tea en gingen we naar Preston Palace. Daar hebben de kinderen nog met Cas in attracties van een kermis gezeten. Ook hebben we een fotoshoot gemaakt en is Stichting Komma hier geweest.” Deze stichting helpt zoveel mogelijk ongeneeslijk zieke ouders iets blijvends na te laten voor hun kinderen. “Zij zijn hier gekomen en hebben een interview met Cas gehouden. Daarin vertelt hij onder meer ook welke baantjes hij heeft gehad en wie zijn eerste vriendinnetje was. Zo hebben Ise en Thijs toch iets tastbaars van Cas. Ik heb het interview al teruggezien. Zij niet, dat gaan we op een later moment nog doen.” Ook is het gezin in de herfstvakantie nog met WensAmbulancebrabant naar het circus geweest bij Billy Bird. 

Naderende afscheid
Allemaal mooie herinneringen zijn gemaakt, maar in het achterhoofd wisten Deborah en haar kinderen dat ze dit alleen konden doen vanwege het naderende afscheid van Cas. “Daarom hebben we op 9 november ook Kerstmis gevierd en is die foto gemaakt. We wisten niet of Cas de kerst nog zou halen. ‘Zou papa er dan nog zijn?’, vroeg Thijs zich af.” Via eeterij Uniek werd geregeld dat ze eerder dan normaal konden genieten van de Kerst-tapasbox.

Nog voor zijn overlijden wilde Cas zijn gezin zo goed mogelijk achterlaten. Een auto werd verkocht en nieuwe meubels weden uitgezocht. Ook startte hij een crowdfundingsactie voor een begraafplek voor zijn urn op de natuurbegraafplaats in Heeze. 

Feestdagen waren lastig
Inmiddels is gezin een maand verder, zonder Cas. “De feestdagen waren wel erg zwaar, ik ben tweede kerstdag ook nog eens jarig. Maar gelukkig hebben we er samen toch iets van kunnen maken. Nu begint het echte besef pas een beetje te komen.” Thijs: Soms dekken we de tafel nog wel eens voor vier personen.”