Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Ereburger Henk van Beek: ‘Vroeger was ik best wel verlegen’

Human Interest

Laarbeek - Verwacht had hij het niet, maar zeer vereerd is hij er wel mee. Aarle-Rixtelnaar Henk van Beek werd maandagavond benoemd tot ereburger van Laarbeek. In het bijzijn van familie en mede-ereburgers Wout Tersmette, Peter Swinkels en Wim Daniëls werd Van Beek geëerd. 

Het was alsof Wim Daniëls het de burgemeester had ingefluisterd. In deze krant werd hem een jaar geleden gevraagd wie hij zou nomineren als ereburger van Laarbeek. ‘Henk van Beek’, zei de Aarle-Rixtelse taalkundige toen. Maar niet Daniëls gaat daarover, de gemeenteraad stemt daar in een besloten raadsvergadering over. En dat gebeurde maandagavond, kort voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. In een overvol gemeentehuis ontving Van Beek uit handen van burgemeester Frank van der Meijden de bijbehorende oorkonde en draagspeld. 

Druk met van alles
Een dag na de avond ervoor laat Van Beek in zijn huis in Aarle-Rixtel de oorkonde zien. Dat zijn geboortedatum verkeerd staat vermeld, daar kan hij wel om lachen. Het gesprek vliegt van links naar rechts, zoals Van Beek in het dagelijks leven ook druk is met van alles. Vrouw Wilma moet af en toe op de rem trappen. Een volgende project dient zich alweer aan voor Van Beek, het mede naar Aarle-Rixtel halen van een boek uit de 16de eeuw, geschreven door de in Aarle-Rixtel geboren Arnoldus Arlenius. “Je moet niet alles gaan regelen, laat andere mensen het maar oppakken”, zegt Wilma. Henk glimlacht.

Een glimlach die de avond ervoor ook groot zijn gezicht sierde toen hij het middelpunt was op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Voor zijn jarenlange, vrijwillige, inzet voor onder meer cultuurhistorische verenigingen (Van Beek is onder meer lid van alle heemkundeverenigingen in Laarbeek), monumentenzorg en natuur in Laarbeek werd hij benoemd tot ereburger. Tevens is hij ook de ontwerper van het gemeentelogo en de vlag van Laarbeek en medeschrijver van het maandag gepersenteerde boek ‘Trots op Laarbeek’. Hoewel hij in het verleden veelvuldig op het podium heeft gestaan als helft van het muzikale duo Boel Nölle, voelde de spotlight van maandagavond voor Van Beek ietwat ongemakkelijk. “Je wordt op een voetstuk geplaatst. Dat is toch wel dubbel. Ik ben zeer erkentelijk dat mensen waarderen wat je doet, maar daar doe je het niet voor. Je doet het omdat het je passie is.”

Zelfvertrouwen
Tegenwoordig is spreken voor een grote groep of het in de hand nemen van een microfoon gesneden koek voor de73-jarige Aarle-Rixtelnaar. Vroeger was dat wel anders. “Van huis uit ben ik best wel verlegen geweest. Op een gegeven moment ben ik lid geworden van ASV’33 en werd ik daar hoofdleider van de jeugd. Mijn rechterhand werd Henk Daniëls. Door veel met hem op te trekken heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.” Het vrijwilligerswerk bij ASV was de aanzet tot veel meer. Zo werd Van Beek een van de kartrekkers van het comité Ale Blie en veel meer organisaties klopten niet vergeefs aan bij hem. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan en doe dat nu nog. je bouwt op een gegeven moment een netwerk op en dan weten mensen je te vinden. Nagenoeg overal ben ik voor gevraagd.”

Zit in de genen
Waar die onbaatzuchtigheid dan vandaan komt? “Dat zit denk ik in de genen. Mijn opa was ook altijd al heel actief. En van kleins af aan ging ik veel met mijn vader op pad in de natuur. Je gaat er dan met andere ogen naar kijken. Natuur heeft veel verbanden met cultuurhistorisch erfgoed. Die combinatie is mooi.” Van Beek wil nog benadrukken dat wat hij in al die jaren voor elkaar heeft gekregen, nooit alleen had kunnen doen. “Je bent vaak onderdeel van een collectief. Als je samenspant en samenwerkt, dan kun je veel bereiken.”

Afbeelding