Afbeelding

Maria met kind in Repaircafé Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Toen Angela van den Akker 26 jaar geleden in het buurtschap De Biezen kwam wonen werd zij snel genoeg benaderd door een van de buurtbewoners. Die wees haar op een Maria met kind dat in een hokje in een boom hing. Volgens de heemkunde was het beeldje opgehangen voor de Tweede Wereldoorlog om ervoor te zorgen dat de jongens veilig terugkwamen. Hij vertelde haar dat zij, omdat ze in die woning was gaan wonen, de zorg over dat beeldje had. 

Haar voorganger had dat ook gehad. Dat was voor haar geen probleem. Tijdens haar wandelingen keek ze naar het beeldje en zag dat het goed hing. Als er eens een flinke storm was en het beeldje waaide scheef of erger uit de boom werd de ladder gehaald en het weer netjes recht gehangen. De laatste jaren stelde ze echter vast dat al die regen en stormen ervoor gezorgd hadden dat het hokje versleten was. Wat nu? Ze las over het Repair Café en las ook dat die ook kleine meubelen repareerde. Ze nam contact op via de mail en begreep dat ze welkom was. “We zullen zien wat we kunnen doen”, was de reactie. Toen ze met het beeld en kastje bij Repair café in Beek en Donk kwam was er snel de reactie ‘dat lossen we op’. Gerard van de Heijden, als begeleider werkzaam bij de timmerwerkplaats, had nog wat eikenhout liggen en na een paar dagen was het klusje geklaard. Het huisje perfect nagemaakt. “Ik heb het in de botenlak gezet”, zei Gerard, “dan kan het weer heel wat jaren mee.” Angela had het Maria-beeldje weer meegebracht om te kijken of het past en Gerard heeft het extra vastgezet. Inmiddels hangt het weer in de boom.

Elke eerste vrijdagochtend van de maand is er een Repaircafé in Beek en Donk bij Howeko, elke derde woensdagochtend van de maand in Lieshout in het buurthuis. Dus als u een reparatieklus heeft loop gezellig binnen. Weggooien is zonde, gun uw apparaten een tweede ronde.