Afbeelding

Kunstlezing Seniorenvereniging over Dali

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Op de binnenplaats van het Salvador Dalí Museum in Figueras, staat een oude taxi. Tussen de weelderige begroeiing van plastic klimop aan de binnenzijde zit een uitbundig gedecoreerde legergeneraal met een schaars gekleed meisje op de achterbank. Wanneer je een muntje in een gleuf gooit, begint het in de auto keihard te regenen. 

Het is een absurd ontwerp van een man met even absurde uitspraken: “Ik begrijp niet waarom men geen taxi’s uitvindt, die duurder zijn dan de andere, maar die van binnen een kunstmatige regeninstallatie hebben, waardoor de reiziger zich verplicht ziet een regenjas aan te trekken terwijl het buiten mooi weer is.” Dali reageert met zijn regentaxi op de manier waarop de mensheid blindelings steeds maar weer hetzelfde doet en nooit eens wat totaal anders. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme, maar tegelijk ook de meest omstreden kunstenaar daarvan. Na zijn opleiding aan de academie vertrekt hij naar Parijs. Hier komt hij in contact met Picasso en Breton. Hij sluit zich aan bij de surrealistische beweging met bizarre thema’s, gebaseerd op droomverklaringen uit de psychoanalyse en paranoïde ervaringen. Hij levert bijdragen aan films van de Spaanse regisseur Luis Bunuel en de Amerikanen Alfed Hitchcock en Walt Disney. Hij treedt op in televisieshows in Amerika. Hij is een multi-talent dat, met zijn soms aanstootgevende leven en absurde verbeeldingen provoceert en shockeert. Na de Tweede Wereldoorlog keert hij terug naar Spanje. Nog tijdens zijn leven wordt in 1972 in zijn geboorteplaats Figueras het prachtige Dalí Museum geopend. Je kunt je daar verwonderen en verbazen over zijn fantasierijke en onbegrijpelijke werk. 

In een lezing van seniorenvereniging Beek en Donk op 19 januari om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum, neemt dr. Ger Jacobs u mee naar de wereld van Salvador Dali. Kosten voor leden van de seniorenvereniging zijn €5,00 en voor niet leden €6,50. Dit is inclusief een kop je koffie of thee.