Afbeelding
Foto: Martin Prick
VIDEO

Alle speeltuinen in Laarbeek voortaan rookvrij

Gemeente Foto en Video

Lieshout - Wethouder Monika Slaets onthulde op 4 januari een bord aan plein De Kuiperij. Op het bord staat aangegeven dat deze speeltuin, en daarmee alle speeltuinen in Laarbeek, vanaf woensdag 4 januari rookvrij zijn. In haar toespraak uitte ze de wens, dat alle kinderen kunnen spelen in een rookvrije omgeving. Tevens moet het bord een uitgangspunt worden voor discussie.

Stan Hendriks heeft na een oproep van de landelijke politiek het initiatief genomen om een gemeentelijk ‘sportakkoord’ op te stellen. Dit plan op het gebied van gezondheid is opgesteld door vertegenwoordigers van sportverenigingen uit heel Laarbeek. “Mensen worden steeds eenzamer en hebben meer overgewicht, sportverenigingen hebben het heel zwaar. De afspraken die zijn gemaakt en de ideeën die zijn geopperd hebben we ‘Vitaal Laarbeek’ genoemd”. Eén van de volgende aandachtspunten is het betrekken van de jeugd bij de doelen van Vitaal Laarbeek. Kinderen worden uitgenodigd om ideeën te pitchen. Hierin zal ook de jeugdgemeenteraad worden betrokken. Vitaal Laarbeek zal dan proberen de aangedragen goede punten te realiseren.”

Donny van den Wildenberg is lid van de stuurgroep Vitaal Laarbeek. Hij heeft namens de gemeente zitting in deze groep. Ilse Knoops van de GGD vindt ook dat het rookvrij krijgen van plaatsen waar kinderen spelen prioriteit heeft. Het bordje met de aanduiding dat deze speeltuin rookvrij is, moet een gesprek op gang brengen bij alle bezoekers en omwonenden van de speeltuin. Volgende plaatsen, waar aandacht voor zijn met het rookvrij krijgen van de omgeving, is misschien de ingang van een medisch centrum, zorgcentra en dergelijke plaatsen. Langs sportvelden is het al heel gebruikelijk dat daar, in ieder geval tijdens juniorenwedstrijden, niet gerookt wordt. Als er verenigingen zijn die belangstelling hebben voor het rookvrij maken van onderdelen kunnen ze via de GGD of via de werkgroep een aantal handvatten aangereikt krijgen. Donny vult aan dat het belangrijk is dat dit onderwerp gaat leven en er zodoende steeds meer draagvlak komt om rookvrije plaatsen te creëren. Wethouder Slaets vult nog aan, dat een speeltuin niet bezaaid mag liggen met sigarettenpeuken. “De gemeente wil de mensen niets opleggen. Het idee van een rookvrije omgeving voor kinderen moet een olievlek zijn, die steeds groter wordt”, aldus de wethouder. Mensen met ideeën of vragen over dit onderwerp kunnen met Stan contact opnemen via laarbeekactief@levgroep.nl..