Basisschool de Brukelum.
Basisschool de Brukelum. Foto: MooiLaarbeek

Gemeente gaat Oekraïners opvangen in Brukelum-school Aarle-Rixtel

Gemeente

Laarbeek - In de sinds de zomer leegstaande Brukelum-school in Aarle-Rixtel gaat de gemeente tijdelijk zo’n 35 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het gebouw moet hiervoor nog aangepast worden. 

De gemeente heeft een taakstelling voor het huisvesten van 85 personen. Inmiddels worden er ongeveer 50 personen opgevangen in het missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel en in het Parochiehuis in Mariahout. De Brukelum-school biedt volgens de gemeente een uitgelezen mogelijkheid om tijdelijk het tekort aan onderkomen voor Oekraïners op te lossen. 

De school staat sinds de zomer leeg en in de toekomst worden woningen gebouwd op deze locatie. Tot die plannen concreet zijn, wordt het gebouw tijdelijk als woonruimte verhuurd. Enkele weken terug kwam in het nieuws dat via interveste.nl mensen antikraak konden gaan wonen in het gebouw. Nu kiest de gemeente ervoor om hier Oekraïners op te vangen. 

Geen alleenstaanden
In de Brukelumschool zijn negen lokalen beschikbaar voor de huisvesting van Oekraïners. In overleg met het ‘makelaarskantoor’ in Eindhoven (verantwoordelijk voor de verdeling van Oekraïners die zich als vluchtelingen in de regio melden) is kenbaar gemaakt, dat kleine gezinssamenstellingen of 3-5 verwante personen per lokaal tot de meest ideale toewijzing zal leiden. Alleenstaande personen zijn niet geschikt om in deze locatie te huisvesten in verband met de omvang van de leefruimte per lokaal.

Uitvoering werkzaamheden aanpassing gebouw
Om de lokalen geschikt te maken voor bewoning, zijn enkele aanpassingen aan het gebouw nodig. Een aannemer start daarmee na 23 januari. De uitvoering vindt plaats in 3 fasen en alleen in het gebouw om overlast voor omwonenden zo veel als mogelijk te beperken. Per fase is een doorlooptijd van 3 tot 5 weken voorzien.

Vrijwilligers nodig
De toekomstig bewoners krijgen ondersteuning van de stichting LEV in hun perspectief en mogelijkheden binnen de gastvrijheid van de Laarbeekse samenleving. Tevens wordt nagedacht over zinvolle en recreatieve dagbesteding. Daarvoor zijn vrijwilligers nodig. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de LEV-groep. Bij de eerdere opvang van vluchtelingen in Het Anker was daar veel belangstelling voor.

Informatiebijeenkomst op 16 januari
Op maandag 16 januari is er een informatieavond gepland. Buurtbewoners en betrokkenen zijn van harte welkom in het Multifunctioneel Centrum De Dreef. De avond start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Graag aanmelden via www.laarbeek.nl/brukelum.