Soliste Lien Haegeman zingt ‘enigszins aangeschoten’ het Schwips-lied
Soliste Lien Haegeman zingt ‘enigszins aangeschoten’ het Schwips-lied

Publiek en muzikanten genieten van nieuwjaarsconcert De Goede Hoop

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Voordat Harmonie De Goede Hoop op zondag 8 januari de talrijke gasten kon verwelkomen op hun vertrouwde nieuwjaarsconcert, was er door de leden al met man en macht gewerkt. Niet alleen werd sporthal De Dreef geheel omgebouwd tot een volwaardige concertlocatie in nieuwjaarssfeer, ook was er een aangenaam en passend programma ingestudeerd om hier na drie jaar weer goed voor de dag te komen. En tijdens het concert was het overduidelijk: de leden van het orkest en hun dirigent Martijn Pepels beleefden er zichtbaar plezier aan om weer voor een groot publiek te musiceren.

Voordat het openingsnummer klonk, presenteerde voorzitter Ted Hegeman een korte terugblik op de voorbije coronajaren en mocht hij de heer Tersmette in het zonnetje zetten, die maar liefst 60 jaar lang commissaris is van De Goede Hoop. Daarna wordt Hungarian Dance no1 van Brahms ingezet, wat de start is van een muzikale reis. Vanuit Hongarije voert de reis - met het werk Fifth Suite for Band - naar de cowboys in Amerika en naar het verre Japan. Vervolgens belandt het gezelschap in Spanje waar men wordt getrakteerd op twee nummers uit de opera Carmen van Bizet: het overbekende Les Toreadors en Habanera, verleidelijk gezongen door de Belgische mezzosopraan Lien Haegeman. Dan door naar Parijs om te genieten van Folies Bergère en van de ouverture van Offenbachs operette La vie Parisienne. Van daaruit leidt de reis naar een klein dorp in het Rijnland waar het publiek kan kennismaken met de vrolijke Christel von der Post. Zangsoliste Haegeman is in deze rol helemaal in haar element, maar raakt nog meer op dreef tijdens de tipsy vertolking van het Schwips-Lied uit Eine nacht in Venedig. Dat het publiek haar performance waardeert is wel duidelijk: er is op dat moment in de hele zaal geen enkel somber gezicht te bespeuren, alleen maar breed lachende mensen.

De uitvoering van het Spaans getinte Blades of Toledo mag tenslotte ook niet onbesproken blijven. Vijf solo-trombonisten verhuizen van de achterste rij naar een plek vóór het orkest. Samen met vier collega-muzikanten laat de huidige Prins van Ganzegat, Lodewijk d’n Twidde, vol overtuiging horen dat zijn motto voor de komende carnaval - ‘Wai skeuve weijer’ - nu al niet meer stuk kan.

Na afloop van deze prachtige muzikale voorstelling blijft het nog lang druk in de foyer van De Dreef. Waarmee maar gezegd is dat de ‘nazit’ en het elkaar ontmoeten voor bezoekers én muzikanten een net zo belangrijk onderdeel van dit traditionele nieuwjaarsconcert is. Het volgende concert van Harmonie De Goede Hoop is het Carnavalsconcert op zondag 12 februari om 14.11 uur in De Dreef.