Afbeelding

Molen De Leest in 2022

Algemeen

Lieshout - Als de molenaars op molen de Leest zijn leggen ze de activiteiten die ze uitvoeren vast in een logboek. Dat levert dan aan het begin van een jaar leuke gegevens op over het voorgaande jaar.

Op de molen waren in 2022 drie molenaars actief op de dinsdagmiddag en de zaterdag, op elk van die dagen waren er ook twee leerlingen. De molen is in totaal 452 uren op 98 dagen open geweest, door corona helaas in de eerste maanden niet altijd voor publiek. Als het maar enigszins waaide hebben de wieken gedraaid en in totaal 102.294 omwentelingen gemaakt, dat is iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Met enige regelmaat is er graan gemalen en hebben de molenaars klein onderhoud verricht.

Gemiddeld komen er elk jaar rond de 800 mensen de molen bezoeken: fietsers die even binnenkomen, bezoekers van de Nationale Molendagen en de Peellandse Molendag en natuurlijk de groepen 6 van de basisscholen voor het project ‘zo gaat de molen’. Dit project is door kunnen gaan in de maanden mei en juni en hebben 10 groepen met in totaal 256 kinderen en 40 begeleiders molen de Leest bezocht.

Het aantal bezoekers was ook in 2022 nog minder dan in voorgaande jaren. In totaal hebben 553 mensen de molen bezocht, waarvan 374 bezoekers uit Laarbeek, 133 bezoekers uit andere plaatsen in Nederland, en 46 bezoekers uit 12 buitenlanden, België, Canada, Costa Rica, Duitsland, Frankrijk, Italië, Namibië, Spanje, Oekraïne, Verenigde Staten en Zwitserland. Deze bezoekers hebben ze met plezier ontvangen en kunnen laten zien wat voor een bijzondere machine een molen is. Wil je zelf wel eens zien hoe bijzonder een molen is en een paar uur meelopen op de molen, meld je dan even aan bij Jan Tielemans via 06-51815316.