Afbeelding
Foto: Martin Prick

Een klein Madurodam in Laarbeek

Human Interest

Lieshout - Alle huisjes bestaan of bestonden werkelijk in Nederland. Bij elk huis kan een verhaal worden verteld, zelfs bij het huis dat in brand staat! Het vestingstadje, dat Peter van Boekel heeft gebouwd in zijn serre, is geen bestaande plaats, maar heeft allerlei elementen die in zo’n stadje zouden kunnen voorkomen.

Het is een heel werk geweest, het bouwen aan zijn miniatuurstad in de serre achter de woning. Al in september van het afgelopen jaar is hij eraan begonnen samen met zijn vriendin Ans. Elk jaar wil Peter een ander dorp maken aan de hand van een ontwerp in zijn hoofd. Er komen geen tekeningen aan te pas. De creativiteit wordt beperkt door de ruimte in de serre en door de maat van de tafels: 2,4 bij 1,2 meter. Als er voor een bepaalde opstelling is gekozen op de achterste tafel kan dit niet meer veranderd worden als het geheel af is. “Je kunt maar ongeveer 90 cm ver reiken”, legt Peter uit. “Als er dan achteraan nog iets moet worden gewijzigd, moet alles worden afgebroken.”

“Bijna alle huisjes zijn van porselein en vaak erg duur, dus je bent er erg voorzichtig mee”, zegt Peter terwijl hij een station aanwijst, dat hij door de omgeving aan te passen tot school heeft gebombardeerd. Ook de koffiebranderij en het hotel zijn allemaal replica’s van origineel in Nederland staande of inmiddels afgebroken gebouwen. Bij elk deel van het dorp hoort een verhaal. Zo is er een boerderij met koeien, waarbij rond het huis gewerkt is met echte aarde, zo origineel mogelijk dus. Het hele dorp is verlicht met misschien wel een paar honderd lampjes, die allemaal hun stroom moeten krijgen via transformatoren en een kluwen van draden onder de tafels. In de avond ziet het geheel er weer heel anders uit dan overdag.

Het miniatuurdorp is gebaseerd op een vestingstadje, compleet met bastions en ravelijnen, zoals die zoveel in Nederland en België opnieuw zijn opgebouwd. Als uitgangspunt gebruikt Peter vaak elementen uit de vesting Heusden. Op de gracht rond het stadje worden diverse taferelen uitgebeeld. Zo schaatsen vijf jongens achter elkaar terwijl ze elkaar stevig vasthouden. Verderop krijgt iemand schaatsles en weer even verder zakt er iemand door het ijs. Maar in het dorp wordt getrouwd, een carbitbus afgeschoten en even verderop staat een driemansorkest iedereen op te vrolijken. In de haven, gemarkeerd door de originele stadspoort van Sneek is het een drukte van jewelste. De brandweer rukt uit om het al vermelde brandende huis te blussen. Wie graag het dorp eens komt bekijken is van harte welkom bij Peter van Boekel. Wel graag even tevoren aanmelden via mail: pvanboekel1953@hotmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding