Afbeelding

Column Jac: Wie schrijft, die blijft!

Algemeen Column

Beste lezers,

Deze columnist, worstelde tussen de kalkoen en de oliebol met twee prangende vragen: Voor wie schrijf ik columns? Ga ik daarmee door? Vóór ik de antwoorden geef, enkele conclusies uit mijn uitgebreide lezersonderzoek:

Vooral mannen lezen mijn columns. Ze heten voornamelijk Jan of Piet. Een enkeling iets anders. Stoere mannen met uiteenlopende kenmerken. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd. Na enig speurwerk, vond ik toch: één nieuwsgierig aagje, één domme trien en één enkel mietje. Mijn eigen vrouw, als allertrouwste lezer, wilde om begrijpelijke redenen niet in één adem genoemd worden met dit drietal. Op hoge toon, eiste ze, als dolle mina, een plek op in deze column. Bij deze! Daardoor is het aandeel vrouwen in mijn onderzoek gestegen naar vier.

Mijn trouwste mannelijke lezers blijven: jan met de pet, jan rap en zijn maat, jan boezeroen, jan modaal, jan publiek en zelfs jan lul...Ook bij de Pieten, veel bekende namen. piet lut, saaie piet, zwarte piet, pietje precies, één hele piet en piet snot… Ik maak het gezelschap compleet met een brave hendrik, een smeerkees, een vrolijke frans, de sjaak, een handige harrie en ‘last but not least’, gekke henkie.

Voor dit soort mensen dus, bijt ik nagels, slaap ik slecht, zuig ik duim, peuter neus… schrijf ik columns. Ik hoop daarmee bij hen een glimlach te veroorzaken. Of dat ook lukt? Joost mag het weten. Met jullie zeldzame - en zeldzaam korte reacties, kon ik ook al niks:’ Nou, nou!’, ‘Leuk, leuk!’ Ik kan het jullie niet kwalijk nemen. Ik weet als geen ander, hoe moeilijk het is om een glimlach of een scheet onder woorden te brengen.

Desondanks heb ik besloten om ook in 2023 door te gaan met het schrijven van columns. Columns, vol eigenwijsheden en zelfspot. Aan die inhoud, doe ik geen enkele concessie! Hooguit wat onopvallende aanpassingen om het smaldeel vrouwen wat op te vijzelen.

Zolang ik er lol in heb en jullie niet duidelijker onder woorden weten te brengen, dat ik moet stoppen , ga ik door. Eens kijken wie de langste adem heeft…

Wie schrijft, die blijft!