Afbeelding

Begrip voor komst Oekraïners naar Brukelum-gebouw Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - 35 Oekraïense vluchtelingen huisvesten zich over een maand in het leegstaande gebouw van de voormalige Brukelum-basisschool in Aarle-Rixtel. Bewoners kregen maandagavond uitleg over de aankomende plannen.

Eerder vingen het missieklooster Heilig Bloed en het Mariahoutse Parochiehuis samen zo’n vijftig oorlogsvluchtelingen op en vanaf eind februari komt het eerste groepje Oekraïners naar de voormalige basisschool in Aarle-Rixtel. In drie fases zal het gebouw ingericht worden als woongelegenheid. 

Nog geen volledige zekerheid
Het is nog onduidelijk welke groep Oekraïners als eerste onderdak krijgt in de oude basisschool. Mogelijk zitten de toekomstige bewoners nog midden in het oorlogsgeweld. Gerrit van Zanten, contactpersoon en intermediair vluchtelingen namens de gemeente Laarbeek: “Het hangt ervan af hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. Ik heb het idee dat er momenteel een soort patstelling plaatsvindt en het iets rustiger is. Overigens zou de oorlog op enig moment kunnen oplaaien en dan kan de vluchtelingenstroom weer toenemen.” 

Over de indeling van het Brukelumgebouw is al wel meer duidelijkheid. Van Zanten: “De bouwtekeningen liggen op het gemeentehuis. Negen lokalen worden omgebouwd tot leef-, kook-, slaap- en wasruimtes. De komende tijd moet gekeken worden hoe mensen daar het beste kunnen gaan verblijven.” Daarnaast worden er met behulp van onder andere taalklassen plannen gemaakt om Oekraïense kinderen te laten instromen in het lokale onderwijs. 

Burgerparticipatie
De opvanglocatie is geregeld, maar het aantal vrijwilligers is nog niet zo hoog. Burgemeester Frank van der Meijden, die gedurende de infoavond voortdurend in gesprek is met aanwezige burgers, neemt het Parochiehuis in Mariahout als voorbeeld. “Daar werden snel vele vrijwilligers geworven”, aldus Van der Meijden.

Het lijkt erop dat er algemeen begrip is voor de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Toch is er zeker kritiek vanuit de zaal, met name om de communicatie vóór aanvang van deze bijeenkomst. Een aantal mensen benoemt dat ‘Aarle-Rixtel te laat op de hoogte is gebracht’. Van der Meijden kan niet om die onvrede heen. “Het besluit voor de opvang was vooraf al besloten voordat het college bewoners informeerde. Die werkwijze kan u ons verwijten.”

De komende weken staan in het teken van de verbouwing en in het in de gaten houden van het verloop van de oorlog. Op één vrijwilliger kan de gemeente sowieso rekenen en dat is de Rus Sergei Jankin, die zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte. Jankin zal dienen als tolk om de communicatie tussen vrijwilligers en de Oekraïners goed te laten verlopen. “Ondanks dat Russisch en Oekraïens natuurlijk verschillende talen zijn, voel ik eenheid tussen mij en de Oekraïners. Ik verwacht daarom dat het vertalen wel goed zal gaan.”