Afbeelding
Foto: Mark Barten

Nesten roeken mogen niet verplaatst worden

Dier & Natuur

Beek en Donk - In de Schoolstraat ervaren bewoners al enige tijd overlast van roeken die in de bomen zitten. De gemeente Laarbeek wilde meedenken en de roekennesten verplaatsen naar de IJsweg. Volgens het Roekenbeschermingsplan van de gemeente zou de verplaatsing namelijk niet leiden tot slechtere omstandigheden van de roek, die het zwaar heeft in Nederland en een beschermde status heeft. Daar dacht de Faunabescherming anders over en zij kregen gelijk van de rechter.

Voor de bewoners in de Schoolstraat een zware dreun. Volgens hen zorgt de roek voor (nachtelijke) overlast en schijten ze alles onder. Zij hadden graag gezien dat de nesten verplaatst zouden worden. “We zijn er sinds vorig jaar maart al mee bezig”, vertelt buurtbewoner Gerard Brouwers. “Sinds het bos bij speeltuin Octopus gehalveerd is zochten de roeken een nieuwe plaats, die ze hebben gevonden in de kastanjebomen van de Schoolstraat. Het afgelopen jaar was dan ook echt heftig en hebben we veel overlast gehad.”

Overlast
Zodra het ’s ochtends licht wordt begint het lawaai. Dat gaat door tot in de avonden, want hoe langer dat het licht is, hoe langer de roeken actief zijn. Als ze jongen komt er zelfs nóg meer lawaai bij kijken. “Sommige bewoners hebben hun slaapkamer aan de straatkant en worden er écht gek van. Ze maken echt veel herrie”, gaat Gerard verder. Maar dat is niet het enige, want ook de ontlasting is een groot probleem. “Het aanzien van de straat gaat er ver op achteruit en sommige mensen durven op een regenachtige dag ook niet meer op te stoep te wandelen omdat het door de ontlasting zo glad is. Daarnaast kun je de auto ook niet met fatsoen aan de kant van de weg zetten, want dan moet je hem elke dag poetsen.”

De bewoners hebben hun zorgen geuit richting de gemeente Laarbeek, die bereid was om mee te werken. Ze dachten er goed aan te doen om de nesten te verplaatsen buiten het broedseizoen om. De bedoeling was om de nesten weer terug te brengen naar de IJsweg, maar de gemeente Laarbeek kreeg nul op het rekest. De rechter vindt dat het college onvoldoende heeft aangetoond dat verplaatsen niet zal leiden tot verslechterde omstandigheden van de roek. In Mariahout hadden ze eerst namelijk ook dit probleem. “Daar is wel naar een oplossing gezocht, maar de Faunabescherming zegt dat er daarna veel roeken verloren zijn gegaan. Dat willen ze nu in de Schoolstraat voorkomen.”

Machteloos
Voor nu voelen de bewoners van de Schoolstraat zich machteloos en mag ook de gemeente niet ingrijpen. “De uitspraak is geweest en volgens de rechter moeten ze blijven zitten. Een rechter kijkt alleen niet naar de waarde van de personen die er wonen. De populatie roeken in de Schoolstraat wordt steeds groter. In mijn directe omgeving met zo’n vier bomen zie ik al zo’n acht of negen nesten nu en dan moeten ze nog beginnen te nestelen. Als buurtbewoner word je daar echt niet vrolijk van. We zijn benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt, maar maken ons op voor een pittige zomer.”

Afbeelding