Nieuw begin

Soms is het tijd voor verandering. Geen enkele maand biedt daarvoor zoveel gelegenheid als januari. Zodra alle lichtjes uit de straten en onze huizen zijn verdreven, lijkt ook de gezelligheid verdwenen. Wat resteert zijn veelal wat sombere en saaie weken. Veel ruimte dus om na te denken of er misschien dingen zijn die je anders zou willen doen.

Door de somberte van die tijd heen voel ik toch ook altijd de belofte over wat dit nieuwe jaar weer kan brengen. Ook nu. Na zo’n vijf jaar een column gevuld te hebben over mijn ervaringen met vluchtelingen, was het wel klaar. Door de gevolgen van een aanrijding moest ik dingen inleveren. Met hetzelfde enthousiasme vluchtelingenwerk blijven doen, ging bijvoorbeeld niet meer. Toen ik vanuit DeMooiLaarbeekKrant de vraag kreeg of ik echt wilde stoppen, kreeg ik even de tijd om erover na te denken. Ik was dan wel klaar met schrijven over vluchtelingenwerk, ideeën had ik nog genoeg. Het resultaat zie je met deze nieuwe start.

Vanaf nu zal ik iedere maand een ander thema aanroeren. Waar ik over ga schrijven zal een combinatie worden van ervaringen en opleidingen, maar vooral mijn brede interesse in alles wat er om me heen gebeurt. Dat varieert van een actueel thema tot een leuk recept. Voor degenen bij wie de kilte van buiten ook het lijf is binnengedrongen, alvast een verwarmend en voedzaam soepje; Harira. Het misstaat absoluut niet naast onze traditionele erwtensoep.        

Ingrediënten
1 kg verse gesneden pomodoritomaten (of een fles passata), 100 gram runderpoulet (kan naar wens weggelaten worden), 100 gram geweekte bruine linzen, 1 fijngesneden ui, 2 eetlepels fijngehakte selderij, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 in stukken gesneden zoete aardappel, halve theelepel zout, halve theelepel peper, theelepel geraspte gember, theelepel kaneel, halve theelepel kurkuma, 200 gram kikkererwten uit blik (zonder vocht), sap van 1 citroen en flink wat fijngehakte peterselie en koriander.

Doe de tomaten in een pan met achtereenvolgens een liter water, het runderpoulet, de linzen, ui, zoete aardappel, tomatenpuree, specerijen, selderij en een deel van de koriander en peterselie. Laat zachtjes zo’n twee uur doorkoken. Roer er vervolgens even met de staafmixer doorheen. Pas dan voeg je de kikkererwten toe. Op smaak brengen met het citroensap en de overgebleven koriander en peterselie. Even proeven en dan naar wens nog wat zout of bouillonpoeder toevoegen.

Wedden dat je hier lekker warm van wordt?