Afbeelding

Gruun Skut viert Patroonsdag

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Het gilde van Sint Antonius Beek en Donk vierde op woensdag 18 januari haar jaarlijkse patroonsdag. 17 januari is de feestdag van de Heilige Sint Antonius Abt, patroonheilige van het gilde van Sint Antonius Beek en Donk, ofwel de Gruun Skut. Traditiegetrouw luistert het gilde rond die datum op zondag altijd een eucharistieviering op en viert het ’s woensdags de patroonsdag middels een teerdag.

De Heilige mis ter gelegenheid van Sint Antonius werd op zondag 15 januari in de Michaëlkerk gehouden en werd geleid door gildeheer Geoffrey de Jong. Tijdens de viering werden alle overleden gildebroeders en –zusters en steunende leden van het gilde herdacht. Op het einde van de mis werd de eed van trouw afgelegd aan het kerkelijk gezag. Hiervoor zwaaide de keizer Huub van den Bergh driemaal met het ‘skôn vaen’ over het hoofd van de pastor. Daarna werd er nog gezellig nagebuurt met de kerkgangers in café Thuis.

De teerdag vond op woensdag 18 januari plaats. Dit begon in de frisse ochtend met een vendelgroet voor Laarbeekkoning Tonny Gevers, koning Hanneke van Rhee en keizer Huub van den Bergh op onze schietaccommodatie ’t Wipke. Daarna verzorgde gildepastor Geoffrey de Jong een korte viering. Vervolgens ging het gilde onder een stralende zon naar het gemeentehuis, waar ze door burgemeester Frank van der Meijden hartelijk welkom werden geheten. Na de vendelgroet werd het gilde getrakteerd op een borrel, terwijl de eerste burger gepassioneerd uitleg gaf over de politieke gebruiken binnen de raadszaal. Afsluitend van het bezoek nam de burgemeester de eed van trouw aan het wereldlijk gezag in ontvangst.

Terug op schietaccommodatie ’t Wipke werd de lunch genuttigd, waarna ze naar brouwerij Bavaria te Lieshout gingen voor een interessante excursie. Tegen het einde van de middag schoven de gildebroeders en –zusters met aanhang in café Dave van de Burgt aan voor een goed verzorgd diner. De dag werd afgesloten met een gezellig kienavond. Het was een lange en mooie dag.