Afbeelding
Foto: Sandor Paulus / Karikaturist

Opgetekend: Frank Maas

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Met Frank Maas (54) een afspraak maken is geen kleinigheidje. Zelfs in de kerstvakantie is hij druk met vrijwilligerswerk. “Hoe lang gaat het duren?” vraagt Frank, want vrijwilligers van Yammas willen een volle aanhangwagen lege PET-flessen inleveren. Een uurtje vrij maken lukt wel, al moet de geboren en getogen Mariahoutenaar tussendoor nog even een telefoontje beantwoorden. Frank is een druk baasje!

Samen met Anita en zonen Jorg, Brent en Wessel woont hij in de Bernadettestraat. Als je zijn straat heel schuin oversteekt kom je bij de plek waar Frank met zijn zussen en broers opgroeide. Zijn ouders Frans en Lies Maas waren ook Mariahoutenaren en kochten een huis in de Bernadettestraat. Anita, Helma, Theodoor, Johnny, Frank, Jacky, Ludwig en Edwin hadden daar een fijne jeugd met veel vrijheid. “Lekker spelen en voetballen op het veldje waar nu het buurthuis staat”, vertelt Frank. “Van de acht kinderen wonen er vier in Mariahout, de anderen wonen in Zijtaart en Lieshout. Rond ons mams verjaardag komen we jaarlijks bij elkaar. Met bijna 45 man is het keigezellig.”

Frank is blij met Mariahout; een gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Op 19 februari 1989 was het een enorme schok toen Frank samen met vrienden Peter, Chris-Jan en Maarten in de bocht van de Provinciale Weg in Lieshout een zeer ernstig ongeluk kreeg. Peter en Chris-Jan overlijden ter plekke. Maarten en Frank zijn beide zwaargewond. Herinneringen aan het ongeluk heeft Frank niet. Als 21-jarige komt hij op een ziekenhuiskamer met vijf oudere mensen terecht. Een kamergenoot hoort via bezoekers wat voor verschrikkelijks Frank heeft meegemaakt en wordt een maatje om mee te praten. Als de kamergenoot na een operatie op een andere kamer gelegd wordt, maakt hij zoveel stennis dat hij weer bij Frank terugkomt. Dat doet Frank goed. In Mariahout is de schok groot. Twee jongens van net twintig worden begraven. Hard rijden of alcohol zijn niet de oorzaak. Een jaar later gebeurt op dezelfde plek een zelfde soort ongeluk. Frank denkt achteraf dat een lamp bij een huis bestuurders verblind heeft.

Mariahout is een veilige haven; hier weggaan wil Frank niet. Anita kreeg Frank, en Mariahout erbij. Wel handig toen Wessel zich onverwacht meldde. Zonder dat Anita wist dat ze zwanger was ging ze bevallen en kreeg een gezonde zoon. Aangezien ze dachten met z’n vieren compleet te zijn, waren alle babyspullen weggedaan. Mariahout hielp het gezin uit de brand en Frank had op de Mariahoutse kletsavond zelfspot genoeg om zichzelf over dit voorval in de zeik te nemen. Van Franks creatieve kanten maakt Mariahout al jarenlang gebruik. Hij en vriend Chris-Jan waren geruime tijd de enige jongens die door de audities van het kinderkoor kwamen en tijdens Kindervakantieweek is Frank niet te beroerd om een of ander rolletje aan te nemen. Het valt Frank op dat de kinderen hem zo in de gaten houden en lang naroepen om zijn rol. Of het nu trainen is bij de D’tjes van de voetbalclub of meehelpen met Koninginnedag, Frank doet het graag. Inmiddels staan de Yammas-maten te toeteren voor het huis. Snel stapt hij in een busje, waar een flinke aanhangwagen met een gigantische berg flessen achter hangt. Lekker bezig zijn voor Mariahout is iets wat Frank graag doet.