Afbeelding
Foto:

Dorpsraad Beek en Donk kan u adviseren op velerlei gebied

Beek en Donk - Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, toch is er al veel veranderd in de eerste weken van januari, waarbij prijsverhogingen op allerlei gebieden het meest in het oog springen. Ook in Beek en Donk hebben steeds meer inwoners moeite om rond te komen met hun salaris, uitkering of toelage. De Dorpsraad van Beek en Donk ontvangt signalen van deze groep en wordt daarover aangesproken door inwoners en instanties.

De Dorpsraad Beek en Donk probeert waar mogelijk direct advies te geven of door te verwijzen naar instanties. Want uit de vele gesprekken die gevoerd worden blijkt dat een flink aantal mensen nog niet voldoende op de hoogte is van maatregelen die al genomen zijn door de gemeente Laarbeek, of van zaken waarvoor men terecht kan bij diverse stichtingen en instanties. Deze personen maken geen gebruik van bestaande regelingen en missen daardoor de ondersteuning of tegemoetkoming waar zij wel degelijk gebruik van kunnen maken. Vaak hebben deze mensen ook onvoldoende zicht op hun persoonlijk budget en zijn zij niet voldoende bekend met besparingsmogelijkheden.

De inruilactie van de gemeente Laarbeek, waarbij energie slurpende apparaten zoals koelkasten en wasmachines ingeruild kunnen worden voor een zuiniger exemplaar, wordt rechtstreeks met de belanghebbenden gecommuniceerd en heeft dus alle kans van slagen. Maar wat de mogelijkheden zijn bij de gemeente als het gaat over tegemoetkomingen en kortingen, is bij velen nog onvoldoende bekend. Ook de doelstelling van bijvoorbeeld de Stichting Leergeld, die speciaal voor kinderen tot 18 jaar ondersteuning kan bieden, wordt vaak niet gekend.
Welke hulp en ondersteuning LEV Laarbeek te bieden heeft, weet ook niet iedereen. Heel veel informatie over talloze mogelijkheden is te vinden in het onlangs door de gemeente Laarbeek uitgegeven bewaarboekje ‘Kun jij rondkomen?’ Toch blijven er nog veel vragen onbeantwoord.

Inwoners van Beek en Donk die vrijblijvend willen praten over budget, besparingstips, verduurzaming en energiebesparing, kunnen daarvoor terecht bij de Dorpsraad van Beek en Donk tijdens het Inloopspreekuur van de Dorpsraad. Elke tweede en vierde woensdag van de maand kan men van 18.30 uur tot 20.30 uur vrijblijvend binnenlopen in de Huiskamer van het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg. Leden van de Dorpsraad ontvangen u daar graag voor een persoonlijk gesprek, het bespreken van diverse mogelijkheden, het geven van advies of het doorverwijzen naar instanties. Voor specifieke vragen over energiebesparing en verduurzaming zijn onafhankelijke energiecoaches aanwezig.

Eerstkomend inloopspreekuur Dorpsraad Beek en Donk is op woensdag 25 januari van 18.30 tot 20.30 uur.