Op een dode planeet is goed wonen weinig waard

Ik hoor veel persoonlijke verhalen van inwoners van Laarbeek over woningnood. Van een gezin met kinderen in een bovenwoning die niet alleen te klein is maar ook onveilig vanwege een drugs gebruikende onderbuurman. Van een gescheiden stel dat noodgedwongen bij elkaar moet blijven wonen. Van jongeren die niet kunnen starten op de woningmarkt en van ouderen die het niet kunnen betalen om te verhuizen. En verhalen van mensen die ik ken die veel te veel huur betalen voor een tochtige woning. Helaas is er vaak geen andere keuze.

Al deze verhalen kwamen samen in de Den Uyl-lezing die ik in december beluisterde. De lezing ter ere van voormalig PvdA-premier Joop den Uyl werd deze keer uitgesproken door wooncrisisexpert Cody Hochstenbach. Cody laat zien dat politieke keuzes diep doordringen in de levens van mensen en dat het ook politieke keuzes zijn die ten grondslag liggen aan de wooncrisis. Met schaamte, angst en stress bij mensen thuis en met bijbehorende kosten voor de maatschappij als gevolg. Gelukkig ziet hij ook een uitweg uit de wooncrisis. Volgens hem is een herwaardering van volkshuisvesting de oplossing. Ook dat is een politieke keuze.

Daags na de Den Uyl-lezing besprak de gemeenteraad de centrumontwikkeling in Lieshout (de Heuvel). Ik heb me toen namens de PvdA hardgemaakt voor meer woningen in het plan. En dan met name betaalbare woningen. In Laarbeek zouden we veel meer moeten luisteren naar de mensen die uitgesloten zijn van een woning. Als je ziet hoe hoog de menselijke en maatschappelijke kosten zijn, dan wordt duidelijk dat er slimme collectieve oplossingen nodig zijn. Dat betekent investeren in sociale woningbouw. Niet zozeer als goedkoop alternatief voor de woningmarkt, maar als voorziening voor onze inwoners in een gezonde en eerlijke samenleving. Als het aan de PvdA Laarbeek ligt kiezen we niet alleen voor betaalbare woningen, maar ook voor woningen die beter, mooier en duurzamer zijn. Woningen waarmee we niet alleen de wooncrisis maar ook de klimaatcrisis aanpakken. Want zoals Cody in zijn lezing zegt, op een dode planeet is goed wonen weinig waard.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek