Afbeelding
Foto: Fotoarchief Ganzegat

Al 66 jaar carnavalsvermaak in Ganzegat

Tekst: Daan Daniëls

Carnaval in Aarle-Rixtel. Het lijkt zo vanzelfsprekend. De carnavalsvereniging organiseert evenementen en de Ganzegatters beleven leuke avonden en dagen. Dit jaar viert de carnavalsvereniging het 66-jarig bestaan.

Aarle-Rixtel - Eigenlijk zou Sjaak Swinkels in 1953 al de eerste prins zijn. De gemeente initieerde dat carnaval in Aarle-Rixtel wat meer gevierd zou moeten worden. Maar vanwege de Watersnoodramp werd er een streep door carnaval gezet. Het duurde tot 1957 toen voor het eerst echt in officieel verband carnaval werd georganiseerd in Aarle-Rixtel. Cees Jansen werd in 1957 als prins Alpha de eerste, de eerste officieel benoemde prins van Ganzegat. "Ik moest een steek hebben, Nelly Strijbosch heeft die toen gemaakt. Een pak heb ik gehuurd. Een scepter heb ik zelf gemaakt, een houten katapult." 

De steek en scepter van Cees zijn te bewonderen bij de tentoonstelling van 66 jaar carnaval in Ganzegat, die nu te zien is in het Heemhuis. "Van de parochie kregen we destijds 550 gulden om het patronaat te versieren. We hebben de grootste lol gehad", herinnert Cees zich nog als de dag van gisteren.

Voor alle doelgroepen
De rest is geschiedenis. Inmiddels al 66 jaar organiseert Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat carnavalsactiviteiten voor de inwoners van Aarle-Rixtel. "We proberen voor alle doelgroepen, kinderen tot en met de senioren, in het dorp iets te organiseren", vertelt voorzitter Marcel Zijp. "We willen met heel het dorp carnaval vieren en dat is essentieel om carnaval levendig te houden. We investeren daarmee in de toekomst, door ook zeker de jeugd erbij te betrekken." Marcel is enthousiast over hoe carnaval er nu voor staat in Ganzegat. "Carnaval in Aarle-Rixtel wordt echt gedragen door de gemeenschap, samen maken we de carnaval." Als voorzitter van de jubilerende vereniging kijkt Marcel met trots terug, maar ook zeker vooruit." Het jubileum willen we met het hele dorp vieren. Zo is er op zondag 10 februari een carnavalsconcert van de harmonie en op de maandag met carnaval na het traditionele dweilen overdag, is er 's avonds een groot jubileumfeest, met een speciaal programma. Het zou mooi zijn als heel Ganzegat uitloopt om bij dit evenement aanwezig te zijn."

Mensen zorgen voor de hoogtepunten
In 66 jaar zijn er vele prinsen geweest, veel kletsavonden, en veel bijzondere momenten voor, tijdens en na de carnaval. "Maar één hoogtepunt noemen is lastig", geeft Jan-Willem van Dijk aan. "We proberen van ieder jaar weer een hoogtepunt te maken, maar juist de mensen die erbij zijn zorgen hiervoor, zo simpel is het. Elk jaar zijn er verrassingen, gebeurt er weer iets, en die dingen blijven je persoonlijk bij. Dat maakt elk jaar ook uniek. Ons doel is om voor de gemeenschap carnaval te organiseren, maar zelf willen we natuurlijk ook plezier hebben."

Het erbij betrekken van de jeugd is voor de carnavalsvereniging erg belangrijk, zeker ook kijkend naar de toekomst. "Hierbij neemt Jong Ganzegat, dat dit jaar alweer 35 jaar bestaat, een enorm belangrijke rol in. Zij organiseren de activiteiten voor de jeugd en die worden druk bezocht. De jeugd is de toekomst van carnaval in Ganzegat", geeft Marcel aan. 

Ruud van de Weijer, Prins Lodewijk d'n Twidde, heeft de eer om de 6de jubileumprins van Ganzegat te zijn. "Een enorme eer. Ik roep mensen op om samen met ons carnaval te vieren en de activiteiten te bezoeken. Ook het bezoek aan de tentoonstelling in het heemhuis is zeer de moeite waard." 

Afbeelding
Afbeelding