Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Kletsavond Heikneuters; grootse Mariahoutse bonte avond

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

De eerste van drie uitverkochte kletsavonden is wederom zeer geslaagd. De formule is al jarenlang een succes. Een avond voor, door en over Mariahoutenaren zorgt voor een luid meezingende zaal, daverende lachsalvo's, staande ovaties en met grote regelmaat handjes in de lucht en keihard meeklappen.

Mariahout - “Schrijf vooral over Mariahoutenaren”, zegt trotse voorzitter van de Heikneuters John Brugmans. “Wederom treedt veel Mariahouts talent op.” Als de jongste dansmariekes glimmend van trots de avond openen, merk je dat John niets teveel heeft gezegd. "Wat zijn ze schattig", klinkt vanuit de zaal en als kleine Noor even moet nadenken over hoe ze ook alweer heet is dat reden tot hilariteit, zeker omdat iedereen papa en mama kent. Het is ook spannend, meteen optreden voor zo’n volle zaal. Vanwege corona was oefenen en optreden een uitdaging. De meiden trainden zelfs buiten. Trainster Janne van Heertum begon elf jaar geleden met dansen. Inmiddels traint ze samen met wat anderen de nieuwe lichting danseressen. Daarom aandacht voor dit jubileum, want een goede training werpt zijn vruchten af. Bij het dansoptreden ‘On Fire’ showen wat oudere dansmariekes hun talent.

Vrouwen- en mannenpraat
Met de nodige zelfspot betreden Skôn vrouwkes het podium. Met een vet Amerikaans accent bestormen acht dames het podium en ontpopt het Buurthuis zich tot een manege waar paradepaardjes hun beste beentje voor zetten. Half Mariahout wordt besproken, waarbij partners en kinderen niet worden ontzien. Revanche vanuit de groep ‘Altijdgoe’. Zes mannen bespreken vanuit de kantine van sportpark De Heibunders de Mariahoutse gemeenschap. De heren oogsten veel lachsalvo’s met vage toespelingen op capriolen van buurtgenoten. Altijd goe, want in het kleine Mariahout kan dat iedereen zijn. De vrouwen zingen en line dancen beter, maar misschien zingen de heren wel zo vals om de leus van prins Djim ‘Gas erop, merigè kopeeng!’ kracht bij te zetten. Gelukkig speelt de Grottendorfer Blaaskapel, aangevuld met vrijwilligers van harmonie Sint Caecilia, als vanouds de avond vrolijk aan elkaar.

Debutanten en ervaring
Jarenlang trekt de kletsavond jong publiek en nu zelfs artiesten. Twintigers Pim Schepers, Tom van Hoof en Willeke van Erp zijn nieuwe beloftes voor de Heikneuters. Met een vette knipoog naar de persco’s tijdens de coronacrisis weten ze het publiek te vermaken. Met daarin een mooie koppeling naar Mariahouts nieuws, zoals het sluiten van de Jumbo. “Tja daar waren ook aan de lopende band afrekeningen.” Als debutant sprong Rob Vermeulen vijf jaar geleden ook het podium op toen broer ‘Prins’ Freddy enkel broer Twan als adjudant vroeg. Zijn wraak is zoet, want vijf jaar later moeten Prins Djim en zijn twee adjudanten het ontgelden, omdat hij als ober bij De Pelgrim zo het een en ander ziet. Mariahoutse hekkensluiters zijn Margo Leenders en Twan van der Linden. Met camera om de nek bestormen ze het podium voor ‘Het perfecte Mariahoutse plaatje’. Ze geven Tina Turners ‘Proud Mary’ een nieuwe impuls, waarbij ze Prins Djim in alle toonaarden, vooral de lage, toezingen. Al 22 jaar is Twan één van de smaakmakers van de kletsavond. Voorzitter John Brugmans lijkt aan het einde van de avond wel een paar centimeter gegroeid, zo groots is hij over de kletsavond. Want grapjes over John’s lengte, da’s ook een vast element van het Mariahoutse feest.

Afbeelding
Afbeelding