Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Einde van een tijdperk

Tekst: Remco Spierings
Foto: Joost Duppen

45 jaar lang was Karel Huygens, samen met zijn Bets, verantwoordelijk voor alles wat er gebeurde in de Koekoek. Ze maakten lief en leed mee en waren voor veel vaste gasten een steun en toeverlaat. Dit weekend tapten ze het laatste pilsje als eigenaren van het Lieshoutse café. Zo bescheiden als Karel is, wilde hij zelf niet te veel in de spotlights staan. 

Vanaf 1 februari hebben Karel en Bets de Koekoek overgedragen aan Arian Beniers, die bekend is met de kroeg en weet hoe het er reilt en zeilt. Maar niet voordat er een groots afscheidsfeest gevierd werd afgelopen zondag. Heel Lieshout was uitgerukt en aanwezig in de Koekoek, waar Karel en Bets nog eenmaal een feestje van achter de bar beleefden. Na een belletje richting zoon Berry, bleek het al snel dat we zoon Karel moesten hebben om het leven van de familie Huygens bij de Koekoek in beeld te brengen. “Ik ken ons pap wel door en door, maar ik kwam bij de Koekoek vaak alleen om wat bier te drinken. Onze Karel heeft meer meegewerkt en staat er wat dichter bij”, zo vertelt Berry.

Trots op de familie
De bescheidenheid heeft zoon Karel niet van een vreemde, want hij vertelt direct hoe trots hij is op de familie. “We hebben met z’n allen een hele mooie jeugd gehad en zijn er als gezin echt in gegroeid. Het café stond centraal en het was altijd werken, maar het is bijzonder hoe ons pap en mam dat altijd hebben weten te combineren met het gezin. Daar valt geen negatief woord over te zeggen.” Kinderen Berry, Barbara en Karel hielpen waar ze konden en gingen op jonge leeftijd al glazen ophalen of kratten uitzoeken. “Als er een extra handje bij moest komen, dan waren we er.”

Met het afscheidsfeest is het cirkeltje voor de familie nu rond. “Natuurlijk hadden we gezorgd dat er wat mensen kwamen, maar dat het zo druk was hadden we niet verwacht. Heel de familie sprong weer bij en dat is mooi om te zien. Een tijdperk dat nu afgesloten is. Niet alleen voor ons gezin, maar voor heel het dorp. Menig Lieshoutenaar heeft in de Koekoek zijn eerste biertje, kusje of ander mooi moment meegemaakt waaraan je begint bij het grote mensenleven. Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat ons pap een boek moet schrijven over ‘het dagboek van een kastelein’, met daarin fictieve namen. Wie weet komt dat nog. Ons pap zal de Koekoek zeker gaan missen, maar hij heeft vrede met het besluit en met zijn opvolger.” Stilzitten zal hij niet zo snel doen. “Tijd doorbrengen met de familie en kleinkinderen, fietsen, en af en toe nog bijspringen bij Arjan waar het nodig is. Hij zal zijn gezicht nog wel regelmatig laten zien”, besluit Karel lachend.

Vereniging
Carnavalsvereniging De Raopers is een van de vele verenigingen die vaak te vinden was in de Koekoek. Volgens voorzitter Laurenz Hagedoorn voelde het dan ook als een tweede thuis. “Wij vieren onze feesten met name in de Koekoek en in het Dorpshuis. Het is fijn dat we er altijd goed ontvangen zijn en Karel liet altijd merken dat hij ons er graag bij had. Hij regelde van alles en was altijd iemand die er wel een feestje van wilde maken. Op het afscheidsfeest was het ontzettend druk, wat wel te verwachten was. Er was bier in overvloed, goede artiesten en gezellige mensen. Een avondje Koekoek als vanouds.”

Vaste gast
Henny Bevers komt al ruim 60 jaar bij de Koekoek en was natuurlijk ook aanwezig bij het afscheid. Zij heeft Karel vanaf het begin af aan meegemaakt en zag dat hij moest wennen in 'Liessent'. "Hij kwam uit Utrecht en had moeite met het taalgebruik hier. Toen er iemand geknoeid had op de bar zeiden we dat hij maar een 'skottelslet' moest pakken, maar hij dacht dat we zijn vrouw aan het beledigen waren. Nu kunnen we er gelukkig om lachen en Karel heeft zich dan ook ontpopt als échte Lieshoutse kastelein. Het is jammer, maar erg begrijpelijk dat hij er nu mee stopt. Voor zijn afscheid wilde ik hem nog een map geven met heel de geschiedenis van de Koekoek erin, maar door het overlijden van mijn man stond mijn hoofd daar niet zo naar. Die heeft Karel dus nog tegoed. Nu geven we Arjan een kans om de kroeg op te bouwen op zijn eigen manier, en ook dat zal zeker goed gaan komen."