Carnaval

Onze gemeenschappen maken zich momenteel op voor het carnavalsfeest. Carnaval is van oorsprong een heidens volksfeest wat binnen de christelijke traditie direct voorafgaand aan de vastentijd wordt gevierd. Het feest van zotheid, spot en uitbundigheid waarin de wereld een beetje op de kop wordt gezet. Je kunt meedoen en het vieren of het gewoon voorbij laten gaan. Hoe dan ook verbindt het onze samenleving. 

De carnavalsverenigingen in onze kernen zijn druk in de weer met hun voorbereidende programma’s. Kletsavonden georganiseerd, boeren-bruidsparen worden gekozen en met ludieke acties wordt er warmgelopen. Na een corona-periode zijn we er weer aan toe om dit feest samen te vieren en tot een succes te maken. Alhoewel het soms kruim kost voor de verenigingen zie ik de dynamiek weer terugkomen en groeien. 

Vanzelfsprekend doet het gemeentebestuur mee en stimuleert. Uiteraard bezoek ik met de wethouders de mooie kletsavonden in onze kernen. Juist hier ervaar je de saamhorigheid en de goede tradities van de verenigingen. Ook een moment om het gemeentebestuur op de hak te nemen, immers dat hoort ook bij de spot en grap waarvoor carnaval staat. Elke keer weer sta ik versteld van de humor en creativiteit in uitbundigheid die ik beleef. De sleuteloverdracht is ook een hoogtepunt waar het gemeentebestuur met achterban naar toeleeft. Dit jaar bij de jubilerende Ganzegatters in Aarle-Rixtel wegens hun liefst 66-jarig bestaan. Hier mag je toch spreken van cultuurdragers van onze samenleving. Met het college hebben we onlangs een tentoonstelling hierover bezocht in het Heemhuis aan de Dorpsstraat. Prachtig te zien hoe en met wie tradities de voorbije 66 jaren vorm en inhoud hebben gekregen. 

Verhalen van toen worden steeds sterker en geven betekenis en kleur aan de mooie tradities. Het doorgeven van cultureel erfgoed doet ertoe. Gebruiken en gewoonten die van generatie op generatie worden doorgegeven benadrukken de betekenis die wij geven aan onze samenleving. Afgelopen weekend heb ik de eerste sleuteloverdracht weer mogen beleven bij mijn vrienden en vriendinnen van Kans-plus. De Teugelders organiseren sinds lange tijd met KansPlus een carnavalsfeest bij Zaal van de Burgt; ook weer zo’n mooie traditie! Geweldig om dit met veel wederzijds enthousiasme te mogen doen en prins, prinses en adjudant van KansPlus te mogen eren. 

Carnaval: je houdt er wel of niet van, maar het geeft mij veel energie om dit met, in en voor de gemeenschappen te mogen beleven!