Kathy Mucha en haar man Stef.
Kathy Mucha en haar man Stef. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

'De wereld een stukje mooier maken'

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Het zal je maar gebeuren: je land achter moeten laten door oorlog. In Mariahout worden sinds 10 oktober tien mensen uit Oekraïne opgevangen in de parochiewoning. Kathy Mucha (65) en haar man Stef (67) zetten zich vrijwillig voor deze mensen in en vertellen er graag over. 

Mariahout - Op het moment dat DeMooiLaarbeekKrant gastvrij wordt ontvangen, zijn Kathy en Stef net weer thuis. Ze komen terug uit Sint-Oedenrode waar ze met een Oekraïens echtpaar boodschappen hebben gedaan. Kathy vertelt: “Ik vind het echt heel leuk om ze mee te nemen om goedkoop boodschappen te doen, in deze dure tijd. Het zijn allemaal hele lieve mensen die niets vanzelfsprekend vinden en blij zijn dat ze hier kunnen wonen. Onderling appen we veel en daarvoor gebruiken we de vertaal-app, maar inmiddels krijgen we van één vrouw al antwoorden in het Nederlands.” Haar bewondering klinkt duidelijk door. Kathy en Stef kwamen vier jaar geleden in Mariahout wonen. Kathy werkte op verschillende ministeries en Stef kende de gemeente Laarbeek omdat hij hier computertrainingen gaf. “We wisten al dat we naar het zuiden van het land wilden verhuizen en het is lekker rustig hier”, licht Stef toe. 

Kijken of ik kon helpen
Alleen maar genieten van de rust, dat doen Kathy en Stef dus niet. “Op een bepaald moment ben ik naar het parochiehuis gegaan om te kijken of ik kon helpen”, vertelt een enthousiaste Kathy. Inmiddels is er al zo veel contact dat ze op tweede kerstdag vier gasten aan tafel hadden. “Er stond een Nederlandse maaltijd op hen te wachten en alles ging op. We proberen om ze op die manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal en cultuur, maar aanstaande zondag zijn de rollen omgedraaid. Dan komen ze hier voor ons een pizza bakken”, glimlacht Kathy.

Inmiddels is er al een Oekraïner aan het werk in een autogarage in Eindhoven, geholpen door de connecties van Bart Corsten. “En morgen ga ik mee naar een sollicitatiegesprek”, vertelt Kathy. “Ik vind het een kleine moeite en als dat de wereld een stukje mooier maakt, dan doe ik dat graag. Hier mogen ze altijd langskomen en dan proberen we te helpen”, besluit Kathy. (Mooi weetje: de dame die solliciteerde is aangenomen en superblij)