Afbeelding
Foto: Emy van der Molen

Benenfiet Marty, hond + wond = ongezond!

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto: Emy van der Molen

Ziek worden door speeksel van je trouwe viervoeter, wie had dat gedacht! Het overkwam Marty van den Elsen in oktober 2018. In 2020 stond er al eerder een ‘Benenfietavond’ gepland, echter kon deze niet doorgaan door corona maatregelen. Zaterdag 4 februari 2023 zal ‘Benenfiet hond + wond = ongezond’ alsnog plaatsvinden bij OJA in Aarle-Rixtel. 

Beek en Donk - "Op 14 oktober 2018 werd ik door mijn vriendin Lisenka naar het ziekenhuis in Helmond gebracht. Ik had een week eerder een snee in mijn hand opgelopen en daar had onze hond Mack aan gelikt, vervolgens was het gehecht. Die dag had ik last van kortademigheid en koorts. Mijn situatie was zo ernstig dat de artsen mij meteen in coma hebben gebracht. Het was duidelijk dat de artsen op dat moment geen weet hadden wat er met mij aan de hand kon zijn. Het ziekenhuis in Helmond kon mij niet verder helpen met mijn huidverwondingen, mijn huid begon namelijk los te laten. Vandaar dat ik overgeplaatst ben naar het Brandwondencentrum in Rotterdam. Mijn leven hing echt aan een zijde draadje."

Verbouwing
Na een lange revalidatieperiode, woont Marty weer thuis aan de Monseigneur Verhagenstraat in Beek en Donk. Maar wegens zijn handicap moeten er aanpassingen in huis komen, waar helaas geen budget voor is. Alle dagelijkse dingen zoals douchen, naar de wc gaan en koken zijn een probleem. Een lange periode staat er een ziekenhuisbed in de woonkamer. Met zijn rolstoel is er weinig ruimte om zich te kunnen verplaatsen. Dus bedachten ze de ‘Benenfiet hond + wond = ongezond’. Een avond vol muziek, een drankje en vooral veel plezier. Helaas gooide corona in 2020 roet in het eten. Een paar dagen voor de geplande avond ging Nederland op slot. De verbouwing heeft inmiddels plaatsgevonden. Marty heeft genoeg ruimte om met zijn rolstoel door huis te manoeuvreren. De aangepaste badkamer is klaar en ook de keuken is zo gebouwd dat Marty overal bij komt. "Het is een opluchting dat het grootste gedeelte nu klaar is."

Met behulp van vrijwilligers en de steun van enkele donateurs is het een mooie open ruimte geworden. Een verbouwing is altijd een kostenplaatje en ondanks dat veel al gedaan is, zijn er nog kleine dingen die afgewerkt moeten worden. Zo is de tuin nog niet rolstoeltoegankelijk en moet Marty ook een ander bed hebben. Dus werd er besloten om het ‘Benenfiet’ alsnog door te laten gaan. Ook hebben vrienden een doneeractie aangemaakt: https://www.doneeractie.nl/help-marty-zijn-huis-rolstoelvriendelijk-te-maken/-71802.

‘Benenfiet hond + wond = ongezond’

Aankomende zaterdag 4 februari is het dan eindelijk zover. Vanaf 18.00 uur gaan de deuren van OJA in Aarle-Rixtel open. Om 19.30 uur trapt Tripple Cripple (blues band) af. Om 21.00 uur volgt Black Wizard/Eruption (black sabath coverband). De rockabilly band Petrolheads komt om 22.15 uur en Xtort (industrial techno) sluit af. En de laatste ronde zal om 02.50 uur zijn!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding