Bezorgdheid over introductie 5G in Laarbeek

Bezorgdheid over introductie 5G in Laarbeek

Het zal menig inwoner van Laarbeek opgevallen zijn dat al bij veel lantaarnpalen in Laarbeek en ook in Nederland de oude lampen vervangen zijn door energiezuinige lampen.
Tevens zijn deze lantaarnpalen voorzien van allerlei slimme technische snufjes waardoor de introductie van het 5G netwerk mogelijk gemaakt wordt.

Deze 5G-techniek wordt veelal aangeprezen en gewaardeerd om zijn snelheid en het gemak waarmee ze iedereen overal van internet kan voorzien. Dat dit ook enorme schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben voor de mens en ook voor dier en natuur blijft meestal op de achtergrond en is veelal onbekend. De gezondheidsraad en de regering zegt hierover 'dat onderzoek en monitoring moet gaan uitwijzen of 5G straling in de toekomst schade brengt aan de gezondheid.

De overheid heeft wel een wet vervaardigd die gemeentes verplicht dit netwerk al op te zetten. De gemeente Laarbeek schrijft in de raadsinformatiebrief 5G netwerk (13 september 2019): 'Wij zullen de ontwikkelingen met betrekking tot 5G en het onderzoek naar de gezondheidseffecten nauw gezet blijven volgen'. Helaas zijn er nog nauwelijks toonaangevende onderzoeken gestart. Daarom de vraag: hoe monitort de gemeente Laarbeek gezondheids-effecten/klachten met betrekking tot 5G? DIt achten wij van groot belang, want al op 13 september 2017 heeft een groep van 186 wetenschappers en artsen uit 36 landen in een appe`l de Europese Unie dringend gewaarschuwd voor de gevaren van de nieuwe 5G techniek. Deze 5G-techniek wordt aangebracht bovenop de reeds bestaande 2G, 3G en 4G netwerken, die al bij veel mensen gezondheidsproblemen hebben veroorzaakt. 5G Is niet een beetje meer van het zelfde als 4G en de gevolgen voor de gezondheid zijn nooit onder de huidige en voor de toekomstige omstandigheden getest, waarbij veel hogere frequenties, via lantaarnpalen met sterke 5G-Wifi, dicht bij de bewoners worden uitgezonden. Dit kan enorme gevolgen hebben voor onze gezondheid en al het leven op aarde. Naast de gezondheidsrisico's draagt 5G ook een ander gevaar in zich: het verzamelen van enorme hoeveelheden data via de 'slimme' infrastructuur. Wat gebeurt er met die data? Met uw privacy? In diverse landen en gemeentes is de uitrol van 5G stopgezet. 

In Laarbeek is nu ook een werkgroep ontstaan. Het zou fijn zijn wanneer de mensen die ook bezorgd zijn over de mogelijke schade die 5G kan veroorzaken de werkgroep mailen (laarbeekstralingsbewust@gmail.com). Naast beschikbare informatie hebben wij een voorbeeldbrief-document ter beschikking namens bezorgde burgers van Laarbeek. 

De werkgroep Laarbeek StralingsBewust
Marie-TheĀ“re`se van Krieken, Marianne Nauta, Theo Nooijen