Afbeelding
Foto:

Muziek en gezelligheid gaan al 50 jaar hand in hand bij De Ouwe Hap

Tekst: Daan Daniƫls

Aarle-Rixtel - Muziek maken op een laagdrempelige manier. Dat was en is het devies van muziekvereniging De Ouwe Hap uit Aarle-Rixtel. Deze week bestaan ze liefst 50 jaar.

In gesprek met Annie Jacobs, Gerda van den Heuvel, Frans Hagelaar en Johanne Vogels blijkt al snel wat ook zeer belangrijk is voor de leden van de Ouwe Hap: gezelligheid. Terwijl herinneringen worden opgehaald, is de lach nooit ver weg. "Weet je nog toen we daar in Limburg waren...?", gevolgd door een flinke lach. 

De leden van de Aarle-Rixtelse muziekvereniging blikken terug op de 50-jarige historie van de vereniging. "De Ouwe Hap is ontstaan vanuit de harmonie. Er zaten mensen in het bestuur die zelf geen muziek speelden. Bij de Ouwe Hap leerden ze op een laagdrempelige manier muziek spelen. Onder meer Wies en Karel van Rooij, Henk van Duppen en Theo van Vijfeijken hoorden bij de oprichters." 

De 'seniorenleerlingen' gingen aan de slag en repeteerden hard, waarbij het plezier en de gezelligheid niet vergeten werden. "Het eerste optreden was bij het 100-jarig bestaan van de harmonie, op 28 mei 1974. Het tweede bij Drieka Kandelaars, die werd 100." De Ouwe Hap, een muziekvereniging voor mensen van 40+, treedt op bij uitwisselingen met andere muziekverenigingen, bij evenementen en bij speciale gelegenheden. "We spelen van licht klassiek tot populaire muziek. Mensen kunnen ernaar luisteren en ze kunnen dansen."

Elke week repeteren de leden van de Ouwe Hap. "Voorheen deden we dit altijd bij Van Bracht, nu repeteren we bij Van Dijk. We zijn een echte gezelschapsgroep. Na de repetitie blijven we ook hangen, drinken gezellig wat en delen verhalen met elkaar. In al die jaren hebben we mooie, maar ook verdrietige tijden meegemaakt met elkaar. Dat zorgt ook dat de onderlinge saamhorigheid enorm groot is."  

De repetities staan onder leiding van dirigent Piet Diender. Ad van de Laar, Frans van Hout, Henk Wijnen, Jan-Pieter van Bokhoven, Marius Boogaarts en Willy Verbakel gingen hem voor. Nieuwe leden zijn altijd welkom bij de Ouwe Hap. "Momenteel hebben we nog vijftien actieve muzikanten. Mensen moeten muziek kunnen spelen en in de groep passen. Veel gezelligheid krijgen ze ervoor terug", lachen Annie, Gerda, Frans en Johanne. 

De Ouwe Hap viert het jubileum eerst met een gezellig etentje en in april staat een mooi concert op het programma, waar iedereen kan komen genieten van de mooie muziek, en de gezelligheid.