Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel
FOTO’S + VIDEO

Onderscheidingen en de weg naar nog meer jongerenparticipatie

Algemeen Foto en Video

“Jullie zijn de vrijwilligers van de toekomst.” Met deze woorden begint wethouder Joan Briels zijn toespraak over het belang van jeugdige projecten in Laarbeek. Later reikt hij aan twee groepen, in totaal zeven jongeren, certificaten van ‘We Are in Charge’ uit. De beloonde tieners droegen bij aan het opzetten van jeugdactiviteiten in zowel Aarle-Rixtel als Mariahout.

Aarle-Rixtel – Beide werkgroepen waren in totaal meer dan tachtig uur bezig met hun evenementen. Zij zetten werkzaamheden in voor de maatschappelijke diensttijd (MDT) en gingen ver over de benodigde aantal uren heen. Cultuurcoach Piet Snijders kan met zekerheid zeggen dat de uitgereikte certificaten een landelijk primeur zijn. Snijders: “Laarbeek verschilt met andere gemeentes qua ideeën van de jeugd, aangezien hier de projecten volledig hun initiatieven zijn en niet in verband zijn met scholen. Jongeren kiezen zelf om met onder andere de LEVgroep samen te werken. Het voelt toch alsof zij de allereerste in Nederland zijn die deze onderscheidingen ontvangen.” Jeugdparticipatie is niet eenvoudig te realiseren, vindt de cultuurcoach. “Het gebeurt niet zomaar. Volwassenen zouden naar mijn mening deze projecten vaker moeten stimuleren. De wereld is straks namelijk van de jongeren.”


Tekst gaat verder onder video

Rens van Asten (15), Tjerk (14) en Sjoerd Knukkel (15) en Tommie de Vries (22) sloegen de handen ineen en gingen aan de slag om het ‘Jonge Oktoberfest’ in Aarle Rixtel te houden. “Jongeren onder de 18 jaar zijn niet welkom in ‘de grote tent’ tijdens het Oktoberfest. Daarnaast vinden we dat er te weinig activiteiten zijn voor tieners, zowel in Aarle als daarbuiten”, vertelt Van Asten. Afgelopen oktober vond de ‘alcoholvrije’ editie plaats, verspreid over twee dagen. Van Asten: “Alles is goed verlopen. De eerste avond waren er zo’n honderdtwintig bezoekers, de tweede dag was het aantal een stuk lager.” Wellicht komt er dit jaar een vervolg en de vier initiatiefnemers hopen op nóg meer succes. Van Asten: “Misschien komt er dit jaar een bekende artiest of een ander locatie. We zijn blij dat de reacties goed waren en we willen dit plan daarom zeker voortzetten.”

Lotta Vorstenboch (16) en Tijmen (14) en Pepijn Zegwaard (16) hadden voor hun MDT zelfs meerdere ideeën in de praktijk uitgevoerd. Een kostuumfeest en een film- en gameavond waren activiteiten voor Mariahoutenaren tussen 14 en 17 jaar. “Er kwamen meer jongeren op de evenementen af dan we voorafgaand dachten. Met name het feest sprak een grote groep aan”, vertelt Vorstenboch. Pepijn Zegward: “Mariahout heeft Yammas voor kinderen tussen 12 en 14 jaar, maar daarna komt er een groot gat. Er zijn geen tienerwerkgroepen tot 18 jaar. Daarom wilden wij daarin iets veranderen.” Het was in ieder geval een positieve ervaring voor het drietal. Vorstenboch: “Het is niet altijd makkelijk om mensen van onze leeftijd te overtuigen, maar ik denk dat hierin wel geslaagd zijn, zeker vanwege de hoeveelheid flyers die we op school ophingen en uitdeelden.” De kans bestaat dat het kostuumfeest mogelijk terugkeert, vanwege het succesvolle begin. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding