Carnavalsvereniging Ut kumt nie zo nauw
Carnavalsvereniging Ut kumt nie zo nauw Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

‘Stimuleer jonge carnavalsverenigingen om te blijven bouwen’

Human Interest

Beek en Donk - Sinds de Kerst is carnavalsvereniging ‘Ut kum nie zo nauw’ uit Beek en Donk hard aan het bouwen aan hun carnavalswagen. Elke zondag gaan ze met z’n allen aan het werk en bouwen ze de hele dag. Teun Bosmans: “Het leuke aan het bouwen van een wagen is niet alleen dat je met z’n allen naar iets moois toe werkt, maar als groep hebben we ook veel plezier samen.”

Beek en Donk - De basis voor de groep werd gelegd door een aantal vrienden uit Beek en Donk die bij elkaar op school zaten. Marc Wijgergangs, Teun Bosmans, Stef Brouwers en Xander Weel zijn in 2015 voor het eerst samen een carnavalswagen gaan bouwen. Het begon met een klein wagentje wat door de jaren heen steeds groter is geworden. Er zijn draaiende delen toegevoegd, en dit jaar hebben ze zelfs een open wagen. Ook de groep ‘meelopers’ is flink gegroeid. Waar ze in 2015 begonnen met 30 personen, lopen er nu ongeveer 100 mensen mee tijdens de optochten. Iedereen die mee wil lopen kan zich aanmelden via Instagram of Facebook bij Ut kumt nie zo nauw, dit kan nog tot het begin van de carnaval.

Elk jaar een thema
Ieder jaar heeft de wagen een thema, dit jaar is het thema ‘circus’. Iedereen gaat verkleed als iets wat met het thema te maken heeft. Ook de wagen sluit aan op dit thema. “Een thema bedenken is erg moeilijk, maar wel belangrijk. We willen iets uitstralen met de wagen”, zegt Marc Wijgergangs. Ze doen dan ook erg hun best om ieder jaar weer een leuk en origineel thema te bedenken. Dit jaar gaan ze meedoen aan de optochten in Mierlo-Hout, Helmond, Erp en Eerde. De rijdende circustent zal dit jaar niet te zien zijn in de straten van Beek en Donk. Dit omdat de groep gekozen heeft om mee te doen aan een wat grotere optocht, die in Helmond.

Nog jaren doorgaan
Ut kumt nie zo nauw zou graag nog jaren doorgaan met het bouwen van een wagen en het lopen van optochten. Ze doen dan ook erg hun best om alles rond te krijgen. Carnaval wordt tegenwoordig anders gevierd door de jeugd dan vroeger. Vroeger liepen groepen zoals De Stroizakken en De Tappers met mooie praalwagens door de straten. Tegenwoordig maken die praalwagens steeds meer plaats voor grote groepen jongeren. De organisatoren van optochten zijn niet altijd blij met deze verandering en proberen jongerengroepen vaak te weren door regels op te stellen waar deze groepen zich moeilijk aan kunnen houden. Om deze reden zijn er steeds meer jongere carnavalsverenigingen die het niet meer voor elkaar krijgen om alles te regelen en daardoor moeten stoppen, waaronder ook uit Laarbeek. Ut kumt nie zo nauw zou graag zien dat jongere carnavalsverenigingen juist meer gestimuleerd worden om te blijven bouwen. Ondanks dat staat Ut kumt nie zo nauw klaar om een mooie carnaval tegemoet te gaan.

Carnavalsvereniging Ut kumt nie zo nauw
Carnavalsvereniging Ut kumt nie zo nauw