Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Dier en zijn baasje: Nuka, River, Raya en Anne

Dier & Natuur

Of het nu gaat om een hond, een poes, een vogel of een konijn. Huisdieren zijn er in alle kleuren, maten en soorten. Ze zijn vaak een extra gezinslid, dat net zoveel aandacht en liefde krijgt als elk ander lid binnen de familie. Soms mag het dier zelfs net wat meer. In deze rubriek vertellen baasjes over de bijzondere band die zij hebben met hun huisdier.

In de heldere, koude vrieslucht zijn husky’s Nuka, River en Raya in hun element. Op het zanderige bospad hebben Anne Claassens en haar vriend Sander Neilen pinnen in de grond geslagen waaraan de prachtige dieren vastgelegd worden. Uit een bus, omgebouwd tot camper, maar toch vooral vervoermiddel voor sledehonden, wordt een ‘dryland cart’ gehaald. Dat is het karretje waar Anne op staat als ze achter haar honden over de zandpaden van de bossen gaat. In het verre noorden, met meer sneeuwval, gebruiken mushers (bestuurders van het vervoermiddel) een slede.

De honden blaffen opgewonden. Ze kunnen niet wachten totdat Anne en Sander ze hebben ingespannen voor een rondje in het bos. Vandaag is anders dan anders merken de dieren. Twee vreemden erbij en Anne rijdt steeds dezelfde korte rondjes. Een foto van het dynamische kwartet is dan ook niet een, twee, drie gemaakt. “Een goede leerschool voor de honden”, zeggen Anne en Sander, die helemaal in de ban zijn van deze honden en de hobby die er onlosmakelijk mee verbonden is.

Anne is opgegroeid met honden en dol op dieren. In het dagelijks leven is ze assistent-dierenarts in Eindhoven. Teefje Nuka van zeven jaar was de eerste husky die ze had. Met een soort step ging Anne met Nuka de bossen in. Het was een mooie manier om vaardigheden met haar te trainen. Inmiddels heeft Anne een mooi span, allemaal teefjes. Na Nuka kwam River via herplaatsing bij Anne terecht. River is erg sterk en staat daarom meteen als eerste achter de kar (in wheels). Bruine Nuka is de baas en bij het trekken van de kar ‘in lead’. Ze is ook de enige met blauwe ogen. Volgens Anne heeft de helft van de husky’s blauwe ogen, al worden Husky’s vaak met blauwe ogen geassocieerd. Uitgelaten Raya is nog een pup en wordt deze maand één jaar. Als enige heeft ze een stamboom en Anne hoopt ooit nog een nestje puppy’s met haar te krijgen. Raya wil vooruit en leert hopelijk van ervaren Nuka die commando’s het beste kent en stabiel loopt. Daarom staan deze twee honden vooraan.

Vanaf het karretje spoort Anne haar honden aan. “Als ik links af wil slaan roep ik ‘haw’ voor rechts is het ‘gee’. Standaard-commando’s die wereldwijd gebruikt worden”, legt Anne uit. “Wedstrijden zijn van oktober tot maart, anders wordt het te warm voor de honden, ze hebben een dikke vacht en zijn een ander klimaat gewend.” Trainingen en wedstrijden zijn dus in de koudste maanden van het jaar. Anne zorgt voor een goede opbouw tijdens de training zodat de honden een goede conditie krijgen. Tijdens een wedstrijd moet Anne een trail afleggen. Wie dit het beste doet is de winnaar.

De gemeenschap van sledehondensport is klein. Anne en Sander hebben veel contact met mensen net over de grens in België. Via deze gemeenschap vond Anne de dryland cart en camper, dus sinds een jaar slapen ze tijdens wedstrijden niet meer in een tent. Al zijn Anne en Sander bikkels die zelfs ‘s winter in een tent overnachten, een huis in Lieshout om samen te wonen zou geweldig zijn, met natuurlijk een tuintje waar drie husky’s koel kunnen verblijven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding