De zaal was goed gevuld tijdens de inwonersavond van de Dorpsraad Lieshout
De zaal was goed gevuld tijdens de inwonersavond van de Dorpsraad Lieshout

Succesvolle inwonersavond Dorpsraad Lieshout

Algemeen

Lieshout - Tijdens een goed bezochte avond heeft de Dorpsraad Lieshout haar plannen voor het komende jaar met de inwoners van Lieshout gedeeld én hebben de inwoners hun aanvullingen gegeven. Bij deze uitwisseling bleken er veel gedeelde aandachtsgebieden te zijn en heeft de Dorpsraad weer aanvullende munitie gekregen om de inwoners nóg beter te kunnen vertegenwoordigen

Het was even afwachten hoeveel geïnteresseerden de eerste inwonersavond ná corona zou trekken. De Dorpsraad had daarom de ‘kleine zaal’ in het Dorpshuis afgehuurd. Uiteindelijk bleek deze maar nét groot genoeg om de goede opkomst te herbergen. De presentatie begon met een aftrap door voorzitter Frank van Elderen. Hij gaf een toelichting hoe de Dorpsraad aan haar belangrijkste aandachtsgebieden is gekomen. Ook stelde hij de verschillende werkgroepen voor die door de Dorpsraad op een of andere ondersteund worden, voordat hij per aandachtsgebied de plannen voor 2023 ging delen. Deze werden alom gewaardeerd en volop aangevuld door de aandachtige aanwezigen. 

Volop uitwisseling
Primair vond men -bij het domein wonen- dat Lieshout minder achterop gezet zou moeten worden bij de gemeente Laarbeek. Als voorbeeld werd de lange ontwikkeltijd voor het plan Baverdestraat naar voren gebracht, terwijl andere Laarbeekse dorpen veel sneller lijken te ontwikkelen. Ook de -door de gemeenteraad gekozen- plaats voor de te verplaatsen Jumbo leidde tot duidelijke, uitgesproken meningen. De aanwezigen vonden ook dat er meer aandacht moet komen voor de jeugd, het openbare groenonderhoud en de vuiloverlast rondom de supermarkt. Ook werden er diverse suggesties gedaan voor potentiële locaties waar woon-ontwikkeling plaats zou kunnen vinden.

Diverse domeinen
In het domein ‘verkeer’ kwam het sluipverkeer als nadrukkelijk storend element naar voren: iets waar de werkgroep Verkeer al volop aandacht voor heeft. Ook de andere plannen van deze verkeerswerkgroep bleken goed aan te sluiten bij de suggesties van de inwoners. Het verkeer en vooral de verkeersveiligheid heeft volgens zowel Dorpsraad als inwoners nadrukkelijk de aandacht nodig. Het aandachtsgebied ‘Zorg en welzijn’ -waar ook gemeenschapskracht in valt- werd toegelicht door Robert van Aspert. Hij verzocht de inwoners nadrukkelijk om hun zorgvragen met hem te delen, die kwamen dan ook volop naar voren.

Op één lijn
Ook tijdens de vragenronde kwamen nog goede suggesties naar voren die door de ijverige secretaris Cees Dingemans genoteerd werden waardoor de uitwisseling zeer waardevol bleek te zijn. Door deze input kan de Dorpsraad immers nóg beter werken aan de prioriteiten die de inwoners belangrijk vinden. Uiteindelijk werden dan ook wederzijdse complimenten uitgedeeld voor de openheid tijdens de bijeenkomst en het feit dat de Dorpsraad en de inwoners blijken goed op één lijn blijken te zitten.