Afbeelding

Feestdag van Maria in Mariahout

Algemeen

Mariahout – Aan de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, op 11 februari, wordt in Mariahout extra aandacht besteed. Vanaf de inzegening van de kerk heeft de parochie gemeenschap dit feest gevierd. Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de Heilige Bernadette zijn beiden op een bijzondere manier met Lourdes en ook met Mariahout verbonden. De religieuze locatie in het kerkdorp is inmiddels uitgegroeid tot een Mariabedevaartplaats, waar jaarlijks ruim 35.000 mensen een bezoek brengen. 

In 1858 verscheen Maria in het Zuid Franse plaatsje Lourdes op wonderbaarlijke wijze aan het eenvoudige meisje Bernadette Soubirous. Toen Bernadette haar verhaal thuis vertelde was er aanvankelijk veel ongeloof. Ook de kerkelijke overheid veroordeelde haar bevinding en verbood haar terug te gaan naar die plaats. Bernadette, gedreven door een innerlijke drang, bleef echter de grot bezoeken. Al vrij snel gingen er meer mensen met haar mee. Vanaf 11 februari heeft Bernadette achttien keer een verschijning gehad. Binnen enkele maanden waren haar bevindingen zo bekend dat er duizenden mensen een bezoek brachten aan de grot. Inmiddels is Lourdes uitgegroeid tot een van de grootste bedevaartplaatsen in de wereld waar jaarlijks miljoenen mensen een bezoek brengen.

Zaterdag 11 februari 2023 om 18.30 uur is er een speciale Mariaviering in de kerk. Na afloop van de viering gaan de kerkgangers gezamenlijk naar de grot om aan Maria een kaarsenhulde te brengen. De eucharistieviering wordt voorgegaan door pastor de Jong. Samen met Yolanda Vos worden er gezamenlijk Marialiederen gezongen. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.