Afbeelding

Zorg onbetaalbaar? Omzien naar elkaar!

Algemeen

Beek en Donk - Op 6 maart is er een thema-avond ‘Omzien naar elkaar’ voor alle 50-plussers van Beek en Donk. De Seniorenvereniging Beek en Donk en de Initiatiefgroep Gemeenschapskracht van Coöperatie Tot uw Dienst willen dan samen met u nadenken en met elkaar spreken over de toekomst van het samen leven.

Of zoals hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy in het FD zegt: “Zorgminister mevrouw Helder zou in plaats van dat het in de ouderenzorg allemaal minder en digitaler wordt, moeten zeggen: we gaan sociale netwerken verbreden en zorgzame gemeenschappen opbouwen.” Dichter bij huis zegt de burgemeester in zijn nieuwjaarswens: “Kijk een beetje naar elkaar om.”

Dat is allemaal niet voor niets. De komende jaren verdubbelt het aantal senioren, met name in de leeftijdsgroep 75 jaar en ouder. Dat geldt ook voor Beek en Donk. Het gevolg hiervan is dat het beroep op zorg en ondersteuning sterk zal toenemen. Hoe kan dat geregeld worden als nu al blijkt dat er onvoldoende geschikte woningen zijn voor senioren, dat er een tekort is aan verpleeghuisplaatsen, dat de herstelzorg vanuit het ziekenhuis steeds meer in de thuissituatie moet plaatsvinden en de thuiszorg wordt teruggebracht naar puur noodzakelijke zorg-momenten? 

Al met al ontstaat er een lastige situatie, waar de senioren zelf veel meer en vooral ook tijdig over moeten gaan nadenken. Wethouder Monika Slaets zal die avond aanwezig zijn, evenals dorpsondersteuner Suzan de Koning en een vertegenwoordiging van Dorpsraad Beek en Donk. Het programma zal er globaal als volgt uitzien: opening, presentatie problematiek en oplossingsrichting, pauze, discussie o.l.v. Wendy Huijbers (projectcoördinator Sleutel tot langer thuis in Land van Cuijk). Wilt u daaraan meedoen en zelf de regie houden, meld u dan aan voor deze thema-avond in het Ontmoetingscentrum. Aanvang 19.30 uur en einde ongeveer 21.30 uur met in de pauze een gratis kopje koffie of thee. Aanmelden, graag vóór 23 februari, via seniorenverenigingbeekendonk@gmail.com.