Tim van Bommel.
Tim van Bommel. Foto:

Nieuw competitieteam bij Badminton Club Lieshout

Sport Sport

Lieshout - Badminton Nederland, de officiële Nederlandse Badminton Bond, heeft dit jaar voor het eerst een dubbelcompetitie opgestart. Natuurlijk zal Badminton Club Lieshout het komende voorjaar deel gaan nemen aan deze nieuwe competitie. De vereniging zal met één team vertegenwoordigd zijn en spelen op niveau B. Het team is ingedeeld in de vijfde afdeling.

Al eerder heeft Badminton Nederland pogingen ondernomen om een nieuwe competitie van de grond te trekken. Vanwege de coronamaatregelen is dat toen mislukt. De competitie stond al op poten, maar is uiteindelijk niet gespeeld: alle wedstrijden werden afgelast en de nieuwe competitie kwam te vervallen. Badminton Nederland is echter niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft de draad weer opgepakt en de dubbelcompetitie ook voor 2023 weer in elkaar gezet.

Niveaus en afdelingen
De dubbelcompetitie is dus een derde competitie die door Badminton Nederland wordt georganiseerd. Primair organiseren ze de officiële bondscompetitie, die -sinds enkele jaren- steeds landelijk wordt opgezet. Er bestaan twee varianten van deze bondscompetitie: een mixcompetitie en een mannen-klasse. In beide varianten wordt op diverse niveaus gespeeld: bij de mixcompetitie is dat van een eerste divisie tot een negende en bij de mannen is dat in twee klassen en ook nog eens een splitsing vanwege het soort shuttle. De divisies zijn overigens weer onderverdeeld in afdelingen.

Landelijke organisatie
Naast de bondscompetitie -die landelijk wordt aangestuurd- organiseert de regio Brabant ook een midweekcompetitie. Deze is dus regionaal, maar kent verder alle kenmerken van de officiële bondscompetitie. Ook in deze midweekcompetitie kan gepromoveerd en gedegradeerd worden. Naast deze twee competities komt de bond nu dus met een derde variant: een dubbelcompetitie. Gekozen is om deze weer landelijk aan te sturen, zodat de poules geografisch ingedeeld kunnen worden. Overigens bestaat deze dubbelcompetitie ook weer uit twee varianten (net als de officiële bondscompetitie): er is een dubbelcompetitie voor mixteams en een voor mannenteams.

Eén Lieshouts team
Badminton club Lieshout zal een de competitie voor mixteams gaan deelnemen. Zij zijn ingedeeld in de vijfde afdeling van niveau B en zullen gaan spelen met drie basisspelers: Tim van Bommel, Ainara Vandegard en Stan van Vijfeijken. Naast de basisspelers kunnen ook in deze klasse invallers ingezet worden. De competitie zal gaan lopen vanaf medio februari tot begin juni.