Erremoei troef?

Als we met z'n allen kijken naar het hedendaagse Nederlandse voetbal, krijg je nu al vaak om je oren dat straks de kampioen, de kampioen van de armoede is! Natuurlijk is het soms niet om aan te zien, maar dat is het soms ook in andere competities. Natuurlijk verliezen de 'topclubs' punten in de 'makkelijkere' wedstrijden, maar dat gebeurt in andere landen ook. En ook zitten veel clubs elkaar nu op de hielen en dat zie je dus ook in de diverse Europese competities. 

Maar wat is dan die armoede en wie praat daarover? Juist ja, een uitvlucht van fans, die hun eigen ploeg niet meer kampioen zien worden. En dan 'geldt' dit kampioenschap niet zo, want het stelt toch niks voor. Schrale troost voor jezelf hoor. Wat je wél veel minder ziet en hoort in andere landen, is dat de ploegen die punten laten liggen, altijd direct anderen de schuld gaan geven. En zeker als men de gang weer naar boven heeft gevonden en dan weer op een niet verwacht moment dan toch weer de punten laat liggen. En dan is iedereen weer gefocust op de tegenstander, op de scheids en natuurlijk op de media. Maar wordt er ook gekeken in die spiegel? Nee. 

Een mooi voorbeeld kan en wil ik uit onze competitie aanhalen. Ajax is behoorlijk in de dip, crisis kun je wel zeggen en daar is iedereen het er mee eens, vriend én vijand. Ook PSV blijft wat achter, maar behaalt toch zijn puntjes. Feyenoord vooral, maar ook Twente en AZ zitten beter in hun vel en nemen ook de eerste posities in. Nu de stand na het afgelopen weekend resumerende... Voor mij nog steeds een zoekend Ajax, een Twente dat het niet kan volhouden, een AZ, waar de vorm wegebt en een PSV en Feyenoord die zowaar al een kleine kampioensfinale speelden, waar erg veel op het spel stond. Met name het zelfvertrouwen, de zelfverzekerdheid van het team was hier te winnen. Nu gebeurt dat niet en dan kom ik op het punten laten liggen en dit niet op jezelf kunnen reflecteren. En het mooiste was om te zien, dat beiden clubs dit deden. De één was kwaad op de scheids dat er zoveel blessuretijd werd opgeteld, de ander dat er te veel blessurebehandelingen werden uitgevoerd. Heeft het één niet met het ander te maken? Slim om dat in de catacomben te vertellen tegen de scheids... maar om daar later nog boos over te zijn, terwijl jij juist...juist ja .Waren de gele kaarten en rode kaart niet terecht? Kosten de opstootjes geen tijd en energie? Was het de scheids die dit allemaal veroorzaakte? Moet de KNVB weer een ander kampioen laten worden? Laat me niet lachen. Kijk maar eens wat er allemaal gebeurde op en in het veld, wie er verantwoordelijk voor is dat je 'maar' beiden één punt haalt. Analyseer het maar eens, want dat kunnen trainers zo goed...nu, beide heren hebben een grote spiegel nodig en ik hoop dat het zo nog lang spannend blijft. Je kunt hier niet van armoede spreken, toch. Genoeg te beleven en het is wat het is.