Afbeelding
Foto:

De Werkgroep op de stoep bij de Janmiekeshoeve

De Werkgroep op de stoep bij de Janmiekeshoeve

Op zaterdag 4 februari zijn we met een gedeelte van onze achterban te gast geweest bij John en Angelique Heesakkers. Zij zijn al jaren bezig om de Janmiekeshoeve te veranderen van een boerenbedrijf met koeien naar 'boeren zoals vroeger'. John heeft ons op een bevlogen wijze meegenomen in zijn verhaal. De zoektocht naar het familiebedrijf, het in stand houden daarvan en de wet- en regelgeving wat maakt dat dat laatste niet zo makkelijk is. Enkele jaren geleden zijn zij gestart met veranderen naar biologisch boeren. En sinds ongeveer twee jaar gaan zij nog een stap verder: Agroforestry. Heel kort samengevat: veel bomen, fruitbomen, struiken planten en combinaties maken. 

Een heel proces van verandering en innovatie want dit betekent dat je nu gaat planten voor de volgende generaties. Een hele mooie gedachte die ook consequenties heeft voor de huidige bedrijfsvoering. Want het duurt immers jaren voordat alle bomen volgroeid zijn en er flink geoogst kan worden. En dat is nog los van de (soms knellende) regelgeving van oa de provincie. "Je kunt veranderen." Subsidietrajecten maken deze verandering onder andere mogelijk. Maar dat kan alleen met gedreven ondernemers die durven te veranderen. Respect voor John en Angelique; voor het dromen én het doen.

Bij de Janmiekeshoeve zijn wandelroutes uitgezet; je kunt wandelen over het hele terrein. Daarbij is te zien wat er aangeplant is, het voedselbos, de bosjes en de vennen. De vele vogels, kippen en de paar koeien nog op het bedrijf zijn. Zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen!

De Werkgroep vindt het belangrijk om in gesprek te gaan met lokale ondernemers. We komen graag eens kijken bij bedrijven en horen hoe het bedrijf gerund wordt en wat mogelijke dilemma’s hierbij. Wilt als ondernemer ook “De Werkgroep op de stoep”? Stuur dan een mail naar info@dewerkgroep.nl. We komen graag langs.