Eerlijk water voor nu en later

Eerlijk water voor nu en later

Op 15 maart zijn de waterschapsverkiezingen. De waterschappen zijn een belangrijke bestuurslaag, maar weet jij eigenlijk waarom? De waterschappen zijn verantwoordelijk voor waterhuishouding van ons land. Dat betekent het onderhouden van waterkeringen (dijken, sluizen etc.), het controleren van de hoeveelheid water, het handhaven van de waterkwaliteit en het onderhouden van waterwegen. Voorbeelden hiervan in Laarbeek zijn, het afvoeren van regenwater in onze dorpen en het zuiveren van afvalwater in de waterzuivering in Aarle-Rixtel.

Laarbeek hoort bij Waterschap Aa en Maas, een van de 21 waterschappen in Nederland. Deze worden bestuurd door een dijkgraaf en een dagelijks en algemeen bestuur. Je kunt het, het beste vergelijken met de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad. Daarom moeten we ook stemmen voor de waterschappen, uw stem bepaald wat er met het belastinggeld gebeurd. In de waterhuishouding staan belangen geregeld tegenover elkaar. Moeten we kiezen om een polder terug te geven aan de natuur of blijft hij droog voor boerenbedrijven. U heeft inspraak in wat de beste manier is om met het water in ons land om te gaan. Steeds vaker hoor ik dat mensen niet gaan stemmen, het maakt toch niets uit. Maar door klimaatverandering zal waterbeleid de aankomende jaren nog veel belangrijker worden. Door de stijging van de zeespiegel, drogere en nattere periodes zullen waterkeringen onder grotere druk komen te staan. Er zullen beslissingen moeten worden genomen over wiens belang voorrang krijgt: de mens, de natuur of het bedrijf. Bij PvdA stemmen we deze belangen steeds zorgvuldig af. 

De Waterschapsverkiezingen vallen samen met de Provinciale Statenverkiezingen. Je kunt op een 15 maart voor beide verkiezingen een stem uitbrengen, je krijgt voor beide verkiezingen een aparte stemkaart. Bewaar deze stemkaart zorgvuldig. Dan kunt u kiezen voor eerlijk water, voor nu en voor later. De komende weken zult u ons nog regelmatig zien en horen. Vertelt u ons wat voor u het belangrijkste is? 

Gaby Vereijken,
Lijsttrekker PvdA Waterschap Aa en Maas