Wethouder Monika Slaets en Jan de Jong van Beek en Donk ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Wethouder Monika Slaets en Jan de Jong van Beek en Donk ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Eyckenlust zet eerste stappen richting duurzame toekomst: ‘Het is ook een beetje van het dorp’

Algemeen

Beek en Donk - Onder het toeziend oog van zijn voorvaderen ondertekende Jan de Jong van Beek en Donk, eigenaar van landgoed en Kasteel Eyckenlust, vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Laarbeek. “Met het verleden in gedachte, doordenken aan de toekomst.”

Jan de Jong van Beek en Donk is de achtste generatie van zijn familie die eigenaar is van Eyckenlust. In de Koepelkamer van het uit 1658 daterende gedeelte van het monumentale kasteel zet hij zijn handtekening, samen met wethouder Monika Slaets. “Alle voorvaderen hangen hier aan de muur”, verwijst Jan naar de statige schilderijen aan de muur. “Ze kijken allemaal mee.”

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is de start gemaakt voor het ‘toekomstbestendig’ maken van Eyckenlust. Niet alleen de eigenaar en de gemeente praten hierin mee, maar ook het waterschap, de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed sluiten aan. “Ik ben heel blij. Dit voelt als een keerpunt”, zegt De Jong van Beek en Donk wiens familie sinds de 18de eeuw eigenaar is. “Het kasteel heeft een enorm belangrijke rol gespeeld voor de omgeving. maar de omgeving ook voor het kasteel. Ik heb het dan onder meer over natuur, cultuur/erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid. Helaas is die rol de laatste decennia steeds verder teruggedrongen. Dat willen we nu terug gaan brengen. Eyckenlust is ook een beetje van het dorp.”

Lees komende week het hele verhaal in DeMooiLaarbeekKrant


Kasteel Eykenlust