Afbeelding
Foto: Martin Prick

Harrie en Riky van den Heuvel-Pasmans 50 jaar getrouwd

Human Interest

Mariahout - Harrie (73) en Riky (71) van den Heuvel-Pasmans zijn op 23 februari 1973 in het huwelijksbootje gestapt. Ergens in de zomer wordt dit nog groots gevierd. Harrie komt uit Oirschot en Riky uit Westelbeers. Ze kregen drie kinderen, Sebastiaan, Michiel en Marga. Inmiddels hebben ze twee kleinkinderen, de jongens Aidan van 11 en Kian van 7 jaar. 

Ze leerden elkaar kennen tijdens het dansen in de Gouden Leeuw in Vessem. In Middelbeers, het grootste dorp van ‘De Beerzen’, stond de kerk. Daar werd dus ook getrouwd. Ze kregen een huis aangeboden van een plantenkweker in Mariahout. Dat huis hebben ze in het begin gehuurd en daarna gekocht. Het huis aan de Veghelsedijk bewonen ze nog steeds, vanaf hun trouwdatum. Het huis is gebouwd, zoals in Canada gebruikelijk is. Een benedenverdieping, die voor opslag en berging wordt gebruikt, met daarboven de eigenlijke woning. Rondom dit huis stond het destijds helemaal vol met kassen. Harrie werd tewerk gesteld op dit bedrijf in pot- en kamerplanten. Voornamelijk door stekken werden deze planten vermeerderd. Tot zijn pensioen heeft Harrie op dit bedrijf gewerkt. De plek waar het bedrijf stond was niet voor niets gekozen. Het was hele goede grond en het zand lag erg laag, zodat er niet extra hoefde te worden geïnvesteerd om water uit de grond te halen. Riky was gezinsverzorgster in Oost-West en Middelbeers. Ook hier in Mariahout werd ze weer aangenomen in de gezinszorg. Het gebied rond Middelbeers was erg groot. Ook Knegsel en Biest-Houthakker vielen bijvoorbeeld onder het rayon. En… alles werd vroeger op de fiets gedaan. “Dat was best veel en ooit ver fietsen hoor!”, lacht Riky.

Gelukkig
Hobby’s zijn in de zomer veel fietsen (niet elektrisch trouwens) en in de winter wandelen. Daarnaast zijn Harrie en Riky lid van het gemengd koor Marcanto in Mariahout. Harrie kan het niet laten; het bijhouden van tuinen en het kweken van groente is zijn dagelijkse bezigheid in het groeiseizoen. De rondreis, die het paar in Noorwegen maakte staat in het geheugen gegrift als een bijzondere en fijne herinnering. Natuurlijk zijn er ook zaken, die zo maar ineens op je pad komen. Zo was de woning van Harrie en Riky voor Marga de aangewezen plaats na de scheiding. “Met twee kinderen was het voor ons zonneklaar, onze woning staat open om de eerste nood op te vangen”, vertelt Harrie. Omdat er genoeg kamers zijn, was het mogelijk om de jongens een slaapplek te bieden èn een aparte kamer als huiskamer voor Marga in te richten.
De twee zonen kunnen enorm goed met elkaar optrekken en gaan altijd samen op vakantie. Zij hebben geen relatie en zien de kans schoon om te profiteren van deze vrijheid. Zo kon het gebeuren, dat Harrie vanuit Canada, waar de twee op kano-vakantie waren, een telefoontje kreeg. Sebastiaan en Michael zaten op een onbewoond eiland in ‘the middle of nowhere’. “Daar ben ik erg van geschrokken”, legt Harrie uit. “Gelukkig kwam alles weer op zijn pootjes terecht”.

Vaak samen eens
Gezondheid is voor de twee erg belangrijk. Niet alleen gezond eten, maar verder ook gezond leven. Problemen worden uitgepraat, zodat je niet met een opgekropt probleem verder gaat. “Maar”, voegt Riky toe:” We zijn het vaak samen eens, zodat er niets hoeft te worden besproken.

Afbeelding