Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

‘Wil kinderen inspireren om te sporten’

Human Interest

Aarle-Rixtel - De 23-jarige Margo Bekx uit Aarle-Rixtel kampt al vanaf haar vierde met diabetes type 1. Toch staat ze positief in het leven en zoekt ze uitdaging op. Vandaar dat ze in mei mee gaat doen met de ‘We Bike 2 Change Diabetes Challenge’ in Spanje, waarvoor ze geld op gaat halen voor het goede doel om kinderen met diabetes aan het sporten te krijgen.

“Ik wil mezelf uitdagen en op zoek gaan naar nieuwe dingen. Natuurlijk wordt het zwaar en moet ik er veel voor trainen, maar ik vind het gaaf om te doen”, vertelt Margo, die de reis maakt via de Bas van de Goor Foundation. Van 8 t/m 15 mei vertrekt ze met een groep van 25 Nederlanders naar het noorden van Spanje, waar dan ook 25 Spanjaarden op hen staan te wachten. In de tussentijd traint ze volop. “In december besloot ik om dit te gaan doen en vanaf toen ben ik ieder weekend gaan mountainbiken. Dan probeer ik ritjes van zo’n 30 kilometer te maken. Daarnaast hebben we ook met de gehele groep een maandelijkse oefendag waarbij we ergens een mountainbikeroute gaan fietsen. Zo krijgen we technische training, maar ook Spaanse les om ons zo optimaal mogelijk voor te bereiden.”

Inspireren
De gehele reis moet Margo zelf bekostigen. Alles wat er extra opgehaald wordt gaat naar de Bas van de Goor Foundation; een stichting die mensen met diabetes sportief bezig wil laten zijn. “Ze hebben super veel evenementen of bijeenkomsten om mensen te inspireren en aan te laten sluiten bij hun eigen kunnen. Dat sluit ook aan bij hoe ik erin sta. Ze hebben ook veel sportkampen voor kinderen, zowel in de winter als in de zomer. Daarin staat bewegen voorop. Zelf ben ik zo een keer, toen ik jong was, naar Snowworld en een outdoorpark geweest. Dat heeft voor mij enorm geholpen. Vanaf kleins af aan ben ik zo al bezig met sporten, maar nooit bewust met wat dat met mijn lichaam deed. Dat is de laatste jaren gekomen en zo wil ik kinderen ook inspireren.”

Constant mee bezig
In het dagelijks leven gaat het, ondanks de diabetes, goed met Margo, die wel constant op moet letten. “Ik doe wat ik moet doen. Natuurlijk ben je er wel 24 uur per dag mee bezig en heb je geen moment rust. Als ik er minder aandacht aan besteed voel ik me direct minder goed. Koolhydraten tellen en aan de hand daarvan insuline toedienen is dus heel normaal voor mij. Ik heb een apparaatje waarbij ik moet invoeren hoeveel koolhydraten ik heb gegeten en hoe hoog mijn suiker op dat moment is, waarna deze direct een juiste hoeveelheid insuline afgeeft in mijn lichaam. Daarnaast heb ik constant een apparaatje die mijn glucose (suiker red.) meet, zodat ik niet in mijn vinger hoef te prikken. Gelukkig is de techniek ten opzichte van vroeger al een stuk verder. Hopelijk komt er ooit nog een échte oplossing voor een leven zonder diabetes.”

Sponsoren
Aangezien Margo merkt dat het sporten een van de dingen is waardoor ze beter in haar vel zit, wil ze anderen, en in het bijzonder kinderen, inspireren om het ook te doen. “Mensen met diabetes zijn soms wat terughoudender in het sporten omdat je suiker er niet goed op kan reageren, maar vaak is het omgekeerde juist waar. Het is heel belangrijk dat kinderen daar mee opgroeien en weten hoe ze er mee om moeten gaan.” Wil jij Margo helpen om haar doel te bereiken? Klik dan hier om haar te sponsoren, waarmee je ook kinderen bij de Bas van de Goor Foundation helpt. “Ik weet dat het veel geld is in deze moeilijke en dure tijd, maar ieder beetje is mooi meegenomen.”

Afbeelding
Margo tijdens een eerdere fietstocht in Oostenrijk