Jeanne van Hoof bij de herten op het Ginderdoor.
Jeanne van Hoof bij de herten op het Ginderdoor. Foto:

Oh Deer! De onzekere toekomst van herten in Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Hertenkampen zullen vanaf 1 januari 2024 steeds verder uit het beeld verdwijnen. Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil vanaf begin 2024 een nieuwe huis- en hobbydierenlijst invoeren voor zoogdieren. Dam- en edelherten verdwijnen van die lijst. En dus zullen ze op termijn ook verdwijnen van kinderboerderijen en hertenkampen. Wat betekent dit nieuws voor herten(houders) in Laarbeek?

Generaties zijn er mee opgegroeid en nog steeds is het voeren en bekijken van herten een lokale trekpleister. Sinds het begin van de jaren 80 lopen er ‘bambi’s’ in het Beek en Donkse dierenpark ’t Regter Eind. Het nieuws dat er een verbod komt op het houden van damherten zorgde voor verbaasde blikken binnen het bestuur van ’t Regter Eind. “Wat is er eigenlijk mis met het houden van herten? Hier hebben ze alle ruimte, bijna één hectare, veel meer dan bijvoorbeeld op een kinderboerderij. Als we ze loslaten in de vrije natuur, dan krijgen de herten het zwaar. Zij zijn namelijk zo gewend aan het leven hier”, vertelt Piet Peters, een van de bestuursleden. Het dierenpark beschikt op dit moment over een kudde van negen hinden en een bok. Er komen dit jaar nog nieuwe kalven bij, aangezien zij in juni en juli geboren worden.

Peters en ook zijn collega-bestuurslid Monty Trapman snappen niks van het voorstel van minister Adema. Trapman: “Deze plek is de geboorteplaats van de herten. Het voelt voor hen niet als een gevangenschap, ze komen júist op de mensen af. Jonge kinderen leren in contact te komen met dieren. En wat kan er gebeuren? De herten krijgen medische hulp van een dierenarts, ze krijgen geen jager achter zich aan en ze worden niet aangereden.” Peters: “Ik heb het idee dat er steeds meer regelgeving komt. Het is een willekeurige keuze: alle gevangen diersoorten hebben namelijk meer ruimte nodig. Waarom specifiek herten?”

Als de herten definitief verdwijnen, kan het goed zijn dat er jaren verstreken zijn omdat de dieren blijven tot aan hun dood. “Grote kans dat wij die periode niet meer meemaken. Het zou kunnen, maar dan ben ik 95 en Monty 105. Het is voor nu afwachten wat er verder gaat gebeuren”, vertelt Peters. 

“Iets dierbaars wordt van je afgepakt en je plezier wordt je ontnomen”

Herten bij Van Hoof
Het is gerust een toeristische attractie te noemen, de hertenweide achter het huis van Piet en Jeanne van Hoof. Het dierenveld met de oppervlakte van een hectare bevindt zich al ruim vijftig jaar op het Ginderdoor. Toch lag de weide er in de beginjaren heel anders bij. Piet: “Mijn vader, die tegenover dit huis woonde, was van boerenkomaf en had een veldje braak liggen. Op een gegeven moment was hij te oud om het veld te bewerken en werd er besloten om van de plek een soort dierenpark te maken.” Vanaf de beginperiode waren er herten te vinden en later kwamen er andere dieren bij zoals geiten, eenden en ganzen. Decennia later is de ‘achtertuin’ een bezienswaardigheid. “We hebben sinds afgelopen zomer bankjes bij het hek staan en daar wordt goed gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld door pauze houdende fietsers of ouderen van Grootenhout”, vertelt Jeanne. 

Toch lijkt het geen eeuwigheid meer te duren, wat betreft het hertenverblijf. Piet: “Iets dierbaars wordt van je afgepakt en je plezier wordt je ontnomen. We zijn geschrokken en teleurgesteld. Wat is het volgende? Een lama?” Piets vrouw laat de noodzaak van de verandering ‘in het midden’. Wat er in ieder geval op korte termijn staat te gebeuren is het afscheid van de bok. Daarnaast stopt de verjonging van de herten. Voorlopig blijft een achttal dieren achter in ’het veldje’. Piet: “Het is gewoon jammer. We hebben al bijna een halve eeuw herten, maar nog nooit is zo’n landelijk besluit genomen.”

Herten in dierenpark 't Regtereind.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding