Afbeelding
Foto:

Gemeente helpt mensen met energiearmoede

Financieel & Economie

Laarbeek - De kosten voor energie zijn het afgelopen jaren enorm gestegen. Voor veel mensen is het lastiger dan ooit om de eindjes aan elkaar te knopen. Een manier om direct iets aan de gestegen kosten te doen is er niet. De gemeente Laarbeek komt nu met een actie om mensen die het moeilijk hebben, te helpen.

Energiearmoede. Zo wordt het met een moeilijk woord genoemd als mensen financieel niet meer (of lastig) rond kunnen komen door gestegen energieprijzen. Vanuit de landelijke overheid is hier al op ingesprongen en door onder meer het toekennen van energietoeslag en een korting van 190 euro op je energierekening eind vorig jaar worden mensen extra ondersteund. De gemeente Laarbeek komt nu met een aanvullende actie. Mensen die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen, kunnen een energieslurpend apparaat omruilen.

“In Laarbeek gaat het om zo’n 700 inwoners die hiervoor in aanmerking komen”, legt wethouder Joan Briels uit. “Deze mensen hoeven nu nog niets te doen, zij krijgen een brief thuisgestuurd.” Deze mensen kunnen een koelkast, diepvries, wasmachine of wasdroger omruilen voor een energiezuiniger apparaat. Of ze schaffen een infraroodpaneel aan om een ruimte te verwarmen. Briels: “Het gaat hier per persoon om één apparaat. Deze energiebesparende maatregel werkt dubbelop. Het is goed voor het klimaat en je merkt het direct financieel in je portemonnee omdat je verbruik minder wordt.” 

“In Laarbeek gaat het om zo’n 700 inwoners die hiervoor in aanmerking komen”

In totaal is er zo’n 400.000 euro beschikbaar voor deze omruilactie. “Het is een beperkt budget. We doen een beroep op de mensen om zelf een inschatting te maken of ze het ook echt nodig hebben. Zo kunnen er zoveel mogelijk mensen geholpen worden.” Mensen die ook in aanmerking denken te komen voor financiële ondersteuning vanwege de energiearmoede, maar nog niet geholpen worden kunnen ook contact opnemen met de LEVgroep. Daarnaast wil de gemeente ook maatwerk leveren. “Je ziet dat er ook een groep is die net boven die 120 procent van het sociaal minimum leeft. Zij komen eigenlijk nergens voor in aanmerking, maar hebben het ook zwaar. Die mensen proberen we ook te helpen.” 

Groene zone isoleren
Naast de omruilactie start ook de actie ‘groene zone isoleren’. Wethouder Briels: “Dit in navolging van de ‘groene zone zonnepanelen’. Het is een groot regionaal programma waaraan verschillende gemeentes meewerken. Er komt iemand bij je in huis en die stelt een energierapport op. Dit rapport wordt door de gemeente betaald.” Met het rapport kun je zien op welke plekken je in huis je isolatie kunt verbeteren. Ook krijg je ondersteuning in de aanvraag van mogelijke subsidies. Deze actie geldt wel alleen voor woningeigenaren.