Afbeelding

Column ‘Mooi Leven’: De kracht van kleur

Algemeen Column

In een wereld leven die zo onder spanning staat als nu, vraagt om zoveel mogelijk positiviteit. Ieder sprankeltje is welkom, zoals het genieten van een pril voorjaarszonnetje. Zelf wat meer kleur toevoegen aan het leven kan ook. Je sombere najaarsoutfit vervangen door fleurige kleding bijvoorbeeld. Dat doet echt iets met je gemoed. De modewereld heeft dat ook goed in de oren geknoopt. De nieuwe voorjaarsmode is bijna verblindend fel van kleur. Ik heb het sowieso nooit begrepen waarom we in de donkerste en saaiste tijd van het jaar ook nog eens alleen gedempte kleuren zouden moeten dragen. Juist dan hebben we die fleur het hardste nodig. 

Dat dit zo werkt leerde ik al jong. De broer van een klasgenootje was ernstig depressief. Heel de familie had daar verdriet van. Niets leek te helpen totdat een therapeute vond dat hij die eeuwige zwarte kleding beter geleidelijk kon vervangen door een meer kleurrijke garderobe. Het duurde lang voor hij zwichtte, maar wat een effect. Door steeds lichtere tinten toe te voegen aan zijn lichaamsbedekking, kreeg hij meer en meer grip op zijn negatieve gevoelens. 

Een paar jaren terug was onze woonkamer toe aan een opfrisbeurt. De zithoek was niet de warme knusse hoek die wij voor ogen hadden. Vooral uit nieuwsgierigheid vroeg ik advies aan iemand die heel veel afweet van Feng Shui. Dit is een manier om je huis zo in te richten dat het je leven positief beïnvloedt. Mijn zithoek ligt op het noorden. Om die koude invloed te neutraliseren bleek het slim om alleen maar verwarmende elementen te gebruiken. Heel veel aardetinten en warme stoffen. Dus geen leer of glans. Vooral vezelig zoals een zacht structuurbehangetje. Het mooie is dat het nog werkt ook. 

Zakelijk wordt kleur ook steeds meer gebruikt. Toen de bekendste bierbrouwer van Laarbeek het nieuwe hoofdkantoor opende, was die strategie meegenomen bij de inrichting van de verschillende vleugels van het gebouw. Oranje, blauw en groen. Op oranje werden de afdelingen gehuisvest waar de creativiteit verder tot bloei kon komen. Op blauw juist de afdelingen uit de meer zakelijke, financiële hoek. Blauw staat o.a. voor efficiëntie. Dat het werkelijk invloed heeft mocht ik zelf ondervinden. 

Omdat rood de kleur van de liefde is, lijkt het een goed idee om je slaapkamer helemaal rood te maken. Toch is dat niet zo’n goed plan. Te veel rood maakt onrustig. Je wilt daar toch vooral heerlijk slapen…