Leefbaarheid in Laarbeek in geding

Leefbaarheid in Laarbeek in geding

We wisten natuurlijk dat het niet gemakkelijk zou zijn om de Woonvisie van januari vorig jaar uit te voeren. Volgens het college is die te ambitieus en zijn de plannen financieel en praktisch onrealistisch en onuitvoerbaar in de huidige markt. Dat beeld is bevestigd door Wocom en diverse projectontwikkelaars. Goed dat het college deze gesprekken voert. Maar is er ook gesproken met de inwoners van Laarbeek die momenteel zonder woning zitten? Je kunt problemen tegenkomen bij het realiseren van de Woonvisie, dat is iets anders dan de visie loslaten. De PvdA mist de regie en het plan om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Het aandeel sociale huurwoningen in al onze kernen is onder de maat. Daar vraagt de PvdA al jaren aandacht voor. Maar actie bleef uit. Willen we een inhaalslag maken, dan is er meer nodig dan het streven naar 30% sociale huur. Er zijn nu 134 sociale huurwoningen geprogrammeerd, dat is 19,4%. Omdat het veelal om sloop-/nieuwbouwprojecten gaat, is de netto toevoeging 86 woningen. Dus het werkelijke percentage dat we aan sociale huurwoningen bouwen is slechts 12%. Dat is te laag. Wij verwachten actie van het college. Zo zou het bevriezen of verlagen van de grondprijs voor sociale huurwoningen het interessanter maken om die woningen te kunnen bouwen. Maar wat doet het college? Dat kiest voor het tegenovergestelde: een verhoging van de grondprijs bij de begroting. Wat betreft de koopwoningen: In ongeveer alle kernen bestaat de helft van de koopwoningen uit een dure woning. En dan zien we dat in Beek en Donk en Mariahout weer alleen maar dure koopwoningen worden gebouwd. Dat is niet in balans.

De PvdA maakt zich zorgen over deze cijfers. Een hele generatie dreigt de aansluiting op de woningmarkt te verliezen. De wachttijden bij de woningstichting zijn lang en politie, verpleegkundigen en leraren kunnen geen huis meer kopen in Laarbeek. Dat is de ruggengraat van onze maatschappij. Hier gaat echt iets fundamenteels mis. Alle partijen willen betaalbare woningen in Laarbeek, laten we dan ook de bijbehorende keuzes gaan maken. Want dat is politiek, keuzes maken. Anders komt de leefbaarheid in Laarbeek in het geding.

Maar wat wil het college? Wéér een woningmarktonderzoek doen. Wij vinden dit overbodig. Er is genoeg onderzoek gedaan en Wocom heeft aangegeven dat de behoefte aan sociale huurwoningen in 2030 37% zal zijn. De cijfers schreeuwen om actie. We moeten geen tijd en geld verspillen aan nog meer onderzoek, maar het beschikbare geld uittrekken om de bouw van betaalbare woningen op gang te helpen. Want je kunt de ruimte maar één keer volbouwen en de tijd dringt.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek