Afbeelding

Ruim 30 procent meer woningen met zonnepanelen in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Steeds meer Brabanders hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie 24,6 procent van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. In verhouding met andere provincies is dit aan de lage kant. Op andere vlakken scoort Noord-Brabant een stuk beter: de provincie heeft namelijk de grootste stijging van het aantal zonnepanelen. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Brabant momenteel zo’n 286.700 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+29,8 procent) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om bijna 221.000 woningen.

Someren koploper
Inwoners van Someren hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Noord-Brabant. In totaal hebben 36,3 procent van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Brabantse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:
Someren: 36,3 procent van de woningen heeft zonnepanelen
Maashorst: 35,8
Heeze-Leende: 35,3
Son en Breugel: 35
Best: 34,5 procent.

Laarbeek
Laarbeek blijft niet ver achter. Hier hebben 32,5 procent van de woningen zonnepanelen op het dak. Omgerekend zijn dit 3198 woningen die zonnepanelen hebben. In een jaar tijd is dit een stijging van 798 woningen, een toename van liefst 33,3 procent.

“De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.