Afbeelding
Foto:

Tiny Slits

Van stilzitten heeft Tiny Slits (68), rasechte Lieshoutenaar, nooit gehoord. Op negen jaar na woonde hij altijd achterin de Dorpsstraat. Met twee broertjes en een zusje woonde het gezin in de boerderij in de bocht. Tiny verhuisde in 1979 naar Gemert. In 1988 woonde hij tijdelijk met vrouw Ans en dochters Willemiek, Marieke en Berdie in de oude bibliotheek ’t Pakhuis’. Tiny en broer Ben bouwden ondertussen een nieuw huis op de grond van hun ouderlijke boerderij. Na de geboorte van dochter Karlijn vertrok het zestal schuin naar de overkant richting Dorpstraat. Het Pakhuis werd daarna afgebroken.

Waar vroeger het gemengd bedrijf van Tiny’s ouders stond is nu het paradijsje van Tiny en Ans. De zorg voor de moestuin heeft Ans van haar schoonmoeder overgenomen. Tiny houdt achterin de tuin bijen. Vaak is hij te vinden in een flinke schuur waar hij allerlei klussen doet. Gemertse Ans leerde hij kennen bij Jong Nederland. Ze waren beiden leiding tijdens een instructieavond voor jongeren. De vonk sloeg over en ze gingen samen regelmatig stappen, vooral bij De Greef in Gemert. Aangezien er in Lieshout geen kans was om te bouwen, vertrok het stel naar Gemert.

“Mijn stoel bij Bavaria stond al klaar”, lacht Tiny. “Ik liep stage voor de HTS en slaagde. Ik werkte vanaf 1979 bij de elektrotechnische dienst. Prachtige jaren met veel vrijheid. Ik gaf leiding aan 25 monteurs verdeeld over diverse afdelingen. Ons doel was technische problemen binnen het bedrijf op te lossen en nieuwbouw realiseren.” De bouw van Brouwhuis 3 en viering van diverse miljoenste hectoliters staan in Tiny’s geheugen gegrift. “We groeiden snel” vertelt Tiny. “Iedereen kende elkaar goed door een ‘plat’ systeem; werkvloer, leidinggevenden en directie. Met plezier ging ik werken. Ik houd van aanpakken. Lekker stoempen, ‘niet kakelen maar eieren leggen’ zoals een directeur het noemde.”

Plezier in werken heeft hij nog, al ging hij 3 september 2019 met pensioen. Ondanks beperkingen door Corona had hij meteen plannen. Hij verbouwde de keuken en was al bezig met een nieuwe uitdaging bij HyTEPS in Gemert. Een oud-stagiaire van Tiny kon de hulp van zijn oude leermeester gebruiken. Tiny vloog de wereld over en was opeens werkzaamheden aan het verrichten op de boot van de Emir van Qatar. Ervaring met reizen had hij al bij Bavaria. Het Ethiopische deel van Bavaria had reserve-onderdelen nodig. Omdat een vetpatroon blijkbaar erg op een granaat lijkt kwam deze niet door de douane. Tiny kon op de terugreis zijn in beslag genomen koffer ophalen en zonder zaken verricht te hebben terug naar Lieshout.

Inmiddels is Tiny ook expert in besparen van energie. Voor Stichting Duurzaam Wonen Laarbeek is hij energiecoach en bespaarcoach. Na enkele cursussen begeleidt hij mensen met het verduurzamen van hun woning. Met onder andere scans van huizen geeft hij tips over isoleren, elektriciteit, gas en dus geld besparen. Gelukkig gaat het met zijn gezondheid prima. In 2009 kreeg hij na het mountainbiken last van zijn hart, maar de operatie die volgde was zeer geslaagd. Tiny geniet van het leven. “Ik ga niet stil zitten, maar werk wat ik doe is vrijblijvend en afgerond, noem het maar hobbyen”, Hij voegt er lachend aan toe. “Als ik niets meer kan doen ga ik gewoon meer golfen en vooral genieten van kinderen en kleinkinderen.”